Sosyal Medya

Güncel

İran'dan Vietnam'a banka köprüsü

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: "Vietnam'la 350 milyon dolar olan ticaret hacmimizi 5 yıl içerisinde 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz"



İran Merkez Bankası ile Vietnam Devlet Bankası arasında anlaşma imzalandı.

Resmi temaslarda bulunmak için başkent Tahran'a gelen Vietnam Cumhurbaşkanı Truong Tan Sang ile Sadabad Sarayı'nda bir araya gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ambargolar nedeniyle düşük seviyede seyreden iki ülke arasındaki ticaret hacmini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

İki ülkenin girişimcileri arasında bir dizi anlaşma gerçekleştirildiğini söyleyen Ruhani, ilişkilerin gelişmesi için her şeyden önce bankalar arası irtibatın sağlanması gerektiğini belirterek, "Bu ziyarette öncelikle İran Merkez Bankası ve Vietnam Devlet Bankası arasında anlaşma yapıldı" ifadelerini kullandı.

Heyetler arasında enerji, iletişim, turizm ve kültür gibi çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili görüşmeler yapıldığını dile getiren Ruhani, bölge sorunlarının yanı sıra bazı zamanlar uzak doğuda yaşanan siyasi gerilimlerin yine siyasi yollar ve müzakerelerle çözülmesi konusunda fikir birliğine sahip olduklarını belirtti.

Yarın düzenlenmesi planlanan ve iki ülkeden yatırımcıların katılacağı Ekonomik İş Birliği Forumu'nda karşılıklı görüşmelerin yapılacağını ve bu alanda bazı anlaşmaların imzalanacağını duyuran Ruhani, "Geçtiğimiz yıllarda ambargolar nedeniyle karşılıklı istifade edemediğimiz ekonomik imkanlarımızdan faydalanarak Vietnem'la 350 milyon dolar olan ticaret hacmimizi 5 yıl içerisinde 2 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Vietnam Cumhurbaşkanı Sang ise konuşmasında, enerji, iletişim, teknoloji, ziraat, turizm ve kültürel alanlarda özel sektör girişimcilerinin desteklenmesi konusunda karşılıklı görüşlerin dile getirildiğini söyledi. 5 yıl içerisinde 2 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşabilmek için iş birliğinde öncelik sırasını ekonomiye verdiklerini belirten Vietnam Cumhurbaşkanı, "Vietnam Devlet Bankası ve İran Merkez Bankası arasında anlaşmanın imzalanması, ekonomik alanda yapacağımız çalışmaların önünü açacaktır" diye konuştu.

Sang, yarın düzenlenecek foruma 30 Vietnamlı iş adamının katılacağını da belirterek, "Bu iş birliği forumunun gelecekte yapılacak ekonomik iş birlikleri için zemin hazırlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.