Sosyal Medya

Güncel

İsrail, Suriye'nin bölünmesini istiyor

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye'de geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların işe yaramayacağını ve Suriye'nin federal sisteme geçmeleri gerektiğini söyledi.



İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların ardından ülkeyi birleştirecek siyasi görüşmelerin işe yaramayacağını belirterek, Suriye'nin federal sisteme geçmesi gerektiğini savundu.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile görüşmek için baÅŸkent Washington’a gelen Yaloon, görüşme öncesinde düşünce kuruluÅŸu Woodrow Wilson'un merkezinde bir konuÅŸma yaptı.

MoÅŸe Yaloon, bir soru üzerine, Suriye’yi bütün bir ÅŸekilde korumanın mümkün olmadığını görüşünü dile getirdi.

Yaalon, “Suriye'de federalizm tarzı bir yapılanma olması gerektiÄŸine inanıyoruz. Suriye’de bütünlüğün saÄŸlanması sadece bir arzudur. Bunlar, Suriye üzerine yapılan stratejik ve sadece iyi niyetli yaklaşımlar” dedi.

Suriye’de federal sistem için zaten halihazırda bazı gruplar bulunduÄŸunu iddia eden MoÅŸe Yaloon, şöyle devam etti:

“Suriye’de federalizm konuÅŸulacaksa, zaten BeÅŸÅŸar Esed öncülüğünde bir 'Alevistan' var, ülkenin yüzde 30'unu kontrol ediyor. Türkler çok mutlu olmasa da Kürdistan da var. Suriye’de ve Irak’ta Kürtlerin bölgeleri var. 'Dürzistan' da olabilir ve rejimle çalışabilir. Zaten ÅŸu anda da bunu yapıyorlar."

Yaalon, Suriye'deki sorunun ise IŞİD, El Kaide takipçileri, Nusra Cephesi ve ılımlı muhalifler gibi çok sayıda ayrı grubun bulunması olduğunu ileri sürdü.

MoÅŸe Yaalon, "Kürtler ÅŸimdiye kadar IŞİD’le savaÅŸabilecek kapasiteyi gösterdiler ve destek gördüler. Neden diÄŸer ılımlı gruplar da desteklenmesin” diyerek, IŞİD’e karşı ılımlı muhaliflere de destek verilmesi gerektiÄŸini söyledi.

Yaalon ayrıca, Suriye’de sorunların çözülmesinde "Ä°ran’a stratejik bir rol verilmesini" de eleÅŸtirdi.

Suriye konusunda ABD ile aynı düşünmediklerini belirten Bakan Yaloon, “Ä°ran, OrtadoÄŸu’da sorunların çözümünde bir anda merkezi bir noktaya geldi. Çünkü DAEÅž’e karşı savaÅŸtıklarını söylüyorlar, fakat yaptıkları ÅŸey Åžii-Sünni çatışması. Ä°ran kontrolü altındaki bir Suriye’yi kabul edemeyiz” ifadesini kullandı.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.