Sosyal Medya

Dünya

Beyaz Saray'dan ErdoÄŸan'a eleÅŸtiri

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest'ten Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Zaman Gazetesi'ne kayyum atanması ve IŞİD koalisyonunda etkin olmadığı eleştirileri geldi



ABD BaÅŸkanı Barack Obama’nın sözcüsü Josh Earnest, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a yönelik ağır eleÅŸtirilerde bulundu.

ABD’nin önde gelen yayınlarından The Atlantic, hafta içinde yayımladığı “Obama Doktrini” baÅŸlıklı haberde BaÅŸkan Barack Obama’nın CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan’ı “otoriter’’ ve “fiyasko’’ olarak nitelendirdiÄŸi iddiaları yer almıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, önceki gün baÅŸkanlık uçağı Air Force One’daki basın toplantısında bu iddialar sorulduÄŸunda yalanlamadığı gibi ErdoÄŸan’a çok ağır eleÅŸtiriler yöneltti.

Earnest’a önce makaledeki tanımlamaların Obama’nın düşüncelerini doÄŸru yansıtıp yansıtmadığı soruldu. Earnest buna direkt bir cevap vermek yerine Türkiye’nin Suriye’deki pozisyonunu deÄŸerlendirdi. Beyaz Saray Sözcüsü “Biz Türkiye’yi IŞİD karşıtı koalisyona daha etkili bir ÅŸekilde dahil olması için zorladık. Son 9 aylık sürede ise onlar bunu yaptı. Türklerin ABD ve ortaklarına IŞİD’e karşı askeri operasyonların daha etkili ve hızlı hale getiren Türkiye içindeki askeri tesislerin açtığını gördük. Türklerin daha somut adımlar atarak Türkiye ile Suriye arasındaki sınırı daha etkili ÅŸekilde kapatma uÄŸraşısı yaptığını gördük. ‘Ortada daha yapılacak çok ÅŸey var ve onların (Türkiye) bunları yapmasını görmek isteriz ama sınırı kapatmak için önemli geliÅŸmeler kaydettiÄŸi inkâr edilmiyor” dedi.

Bir gazeteci “SuskunluÄŸunuzu Obama’nın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ı fiyasko bir otoriter olarak gördüğünü reddetmediÄŸi ÅŸeklinde yorumlamak doÄŸru mu” diye sordu. Earnest bunun üzerine ÅŸunları söyledi:

“ABD’de ve dünya çapında savunduÄŸumuz evrensel deÄŸerlerin Türk hükümeti tarafından yeterince desteklenmediÄŸini hissettik. Bir örnek vereyim. Türk hükümeti yakın zamanda Zaman gazetesini esasen devraldığını duyurdu. Biz ABD’de basın özgürlüğüne derinden deÄŸer veriyoruz - aslına bakarsınız ÅŸu an bu konuÅŸmayı yapmamızın nedeni de bu- ve biz buna benzer deÄŸerler bu kadar açık bir ÅŸekilde ayaklar altına alındığında endiÅŸeleniyoruz.’’

Bu arada ABD’nin baÅŸkenti Washington’da 29-31 Mart’ta düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacağını açıklayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın ziyaretine Beyaz Saray’dan henüz doÄŸrulama gelmedi. 8 Mart’taki günlük basın brifinginde ErdoÄŸan’ın gelip gelmeyeceÄŸi sorulduÄŸunda Earnest “Seyahat planlarından haberim yok ama bakacağım” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.