Sosyal Medya

Güncel

Dokunulmazlık sürecek; terör suçu istisna...

AK Parti dokunulmazlıklar konusunda, bu hakkın korunmasını ancak terör eylemlerinin bundan istisna olması görüşünü benimsedi



Ahmet DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında toplanan MKYK ve MYK'da AK Parti'nin dokunulmazlık konusundaki tavrı belirlendi.  Toplantılar sonrası açıklama Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, AK Parti'nin parlamentonun dokunumazlık hakkını korumayı düşündüğünü söyledi, ancak bundan terör eylemlerine karışan ve destekleyenlerin istisna olacağını kaydetti.

DOKUNULMAZLIK KONUSU

Bir gazetecinin "AK Parti'nin gündeminde milletvekillerinin tutuksuz yargılanmasına ilişkin bir çalışma var mı?" sorusuna Çelik, "Bu konu zaten düzenlenmiş bir konu. Dokunulmazlık kaldırıldığı zaman sürecin nasıl işleyeceği zaten açık. Bu, zaten anayasa komisyonu birtakım işlevler üstleniyor. Dokunulmazlık meselesinde şöyle bir şey söz konusu değil. Dokunulmazlık parlamentolara verilmiş demokratik bir haktır. Bu hak, demokratik siyasetin savunulması için verilmiştir. Bu, demokratik kazanımdır. Eğer, bunu birileri demokratik siyasetin korunması için verilmiş bu hakkı birileri terörün, insanlara karşı işlenen suçun himaye edilmesi için kullanıyor, eylemli olarak bu desteği veriyorsa onlar parlamentonun haysiyet ve şerefini kirleten bir tutum içine girmektedirler. Parlamento buna hangi gündemle karar verir, daha sonra Anayasa Komisyonu bu süreci nasıl yönetir, bunun teklif mekanizmaları belli olmakla birlikte komisyonun başkanları ve üyeleri karar vereceklerdir" cevabını verdi.

ÖNCELİKLİ KONU ANAYASA

Öncelikli gündemlerinden birisinin yeni anayasa sürecinin devam ettirilmesi olduğunu belirten Çelik, "CHP'nin uzlaşma komisyonu masasını devirecek şekilde ayrılması sonucu Meclis Başkanımız liderlere mektup yazdı. CHP Genel Başkanı aynı tutumunu sürdürdü, başkanlık sistemi olursa masada yokuz gibi bir tutumunu belirtti. Siyasi partiler parlamenter ya da başkanlık sistemi gibi düşünceleri savunabilirler. Esas olan bu sistem önerileri içinde en güçlü kuvvetler ayrılığını kimin getirdiğidir, en önemlisi en doğru anayasa perspektifini kimin masaya koyduğudur. Biz Türkiye'nin muhalefet tarafından övülen sisteminin gevşek bir kuvvetler birliği olduğunu ifade ediyoruz" dedi.

DOKUNULMAZLIK DOSYALARI İLE İLGİLİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Önceki gün tamamlanan bütçe görüşmelerinden sonra Meclis tatile girdi. Kısa sürecek olan bu tatil sonrası, TBMM'nin en önemli gündem maddesi dokunulmazlıklar olacak. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu toplanarak gündeminde bekleyen dokunulmazlık dosyalarının kapaklarını açacak. Komisyonun dokunulmazlıklar ile ilgili ilk iÅŸi ise hangi vekillerin dokunulmazlığının, nasıl kaldırılacağına iliÅŸkin kriteri belirlemek olacak. Karma Komisyon yapacağı ilk toplantıda, bu kriteri ve hangi dosyaların hazırlık komisyonuna gönderileceÄŸini belirlemek amacıyla bir "alt komisyon" kuracak. Alt komisyona tüm partiler milletvekili sayılarına göre üye verecek.

AK Parti, burada tek kriter üzerinden gidilmesini, bunun da "eylemin toplumda infial doğurması" olmasını önerecek.

KAÇ VEKİLİN FEZLEKESİ MECLİS'TE?

Halen Karma Komisyon gündeminde bekleyen AK Partili 22 milletvekili ile ilgili 40, CHP'li 44 milletvekili ile ilgili 137, HDP'li 41 milletvekili ile ilgili 261, MHP'li 6 milletvekili ile ilgili 14 dosya bulunuyor. Alt Komisyon toplam 452 dokunulmazlık dosyasını "kamuoyunda infial meydana" kriterine göre tek tek tarayacak. Kritere uyan dosyalar ayıklanacak. Bu durumda, teröre yardım yataklık yapan HDP'li Ferhat Encü, canlı bombanın ailesine taziyeye giderek diğer teröristleri teşvik eden HDP'li Tuğba Hezer, örgüte silah ve mühimmat taşıyan, teröristleri evinde saklayan HDP'li Faysal Sarıyıldız gibi dosyalar ayrılacak. Öz yönetim ilan eden HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın dosyalarının da aynı kapsamda değerlendirilebileceği tahmin ediliyor.

Alt Komisyon iÅŸini tamamladıktan sonra ayırdığı dosyalar için hazırlık komisyonları kurulacak. Hazırlık komisyonları, bir ay çalışıp raporlarını hazırlayacak ve ilgili milletvekilini de çağırıp dinleyecek. Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'nun raporu ise TBMM Genel Kurulu'nda oylanacak. Dokunulmazlık sadece, onay verilen dosya bazında kaldırılacak. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.