Sosyal Medya

Dünya

Tacik kadınlar gözaltındaki çocuklarının hesabını sordu

Tacikistan'da hiçbir gerekçe göstermeden gözaltına alınan ve kendileri hakkında hiçbir bilgi verilmeyen gençlerin aileleri Emniyet müdürlüğünün önünde protesto gösterisi yaptı



Tacikistan’da onlarca genç, hiçbir açıklama yapılmadan tutuklandı.

Tacikistan güvenlik güçlerinin Rogun ilçesi Nav köyünde onlarca gençleri tutukladığı bildirildi.

Asya Plus haber ajansının haberine göre, tutuklanan gençlerin yakınlarına onların gözaltına alınma nedenleri hakkında hiçbir bilgi verilmedi.

9 Mart günü sebebsiz yere tutuklanan gençlerin yakınları olan kadınlardan oluşan bir grup Duşanbe şehrinin Firdevsi ilçesi Emniyet müdürlüğü önünde toplanarak kocaları ve oğulların tutuklanmasını protesto etti ve resmi görevlilerden açıklanma istedi. Emniyet önünde toplanan grup, tutuklanan yakınlarının başkent hapishanesinde olabileceğini söyledi.

Tutuklanan gençlerden birinin annesi, "Dört gün önce polisler evime geldi ve bir ÅŸey söylemeden oÄŸlumu götürdüler. Ben üç gün oÄŸlumu aradım sonra onun DuÅŸanbe’ye götürüldüğünü duydum” dedi.

BaÅŸka bir yaÅŸlı kadın ise yaptığı açıklamada, polislerin onun iki oÄŸlu ve torunlarını tutukladığını söyleyerek, "OÄŸullarım ve torunlarımı dindarlıkla suçluyorlarsa, onların namaz bile kılmadığını söyleyebilirim” dedi.

Kadınlardan biri, polislerin onun oÄŸlunun başına çuval geçirerek götürdüklerini ifade ederek, "Bu nasıl böyle bir iÅŸ? Ben ÅŸimdi oÄŸlumun nerede olduÄŸunu bilmeye hakkım yok mu?”dedi.

Başka bir kadın ise oğlunun 97 doğumlu ve küçük yaşta olduğunu ve onun suçunun ne olduğunu bilmediğini söyledi. Grup bir hafta boyunca Tacikistan hükümetinden kendi çocukları ve torunları hakkında bilgi verilmesini talep edeceklerini söyledi.

Tacikistan güvenlik birimleri, Ragun ilçesi sakinleri olan bu gençlerin tutuklama nedeni hakkında onların yakınlarına ve basına bilgi vermekten kaçınıyor. Tacikistan İçiÅŸleri Bakanlığı ise 10 Mart günü baÅŸkent DuÅŸanbe’de kadınların protesto toplantısı olduÄŸunu yalanlayarak geçiÅŸtirdi.

Tacikistan son aylarda yüzlerce kişilerin dini suçlamalarla tutuklandığı haberleri yayınlandı. Bu tutuklamaların ülkedeki tek resmi İslami muhalif parti olan Tacikistan İslami Uyanış Partisinin yasaklanarak, terör örgütü olarak ilan edilmesi ve onlarca üyelerinin tutuklanmasından sonra yapılmasına dikkat çekiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.