Sosyal Medya

Güncel

Kurtulmuş'tan yeni anayasa açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, yeni anayasayla ilgili açıklamalarda bulundu...



Ajanslarda yer alan bilgide; BaÅŸbakan Yardımcısı KurtulmuÅŸ, “UzlaÅŸtık ne âlâ, uzlaÅŸamazsak biz AK Parti olarak Anayasa teklifimizi Meclis'e sunarız. Bu, Meclis'te 367'yi bulursa kabul edilmiÅŸ olur; bulmazsa 330'u bulur, millete gideriz” dedi

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, dün katıldığı özel bir TV yayınında şu mesajları verdi:

MÄ°LLETTEN TEK ÇİZGÄ°: Millet bir tek çizgi çekmiÅŸtir Anayasa konusunda: “1982 Anayasası Türkiye'ye artık dar geliyor.” Hiç kimse “Benim söylediÄŸim ÅŸu konu olursa olur ya da sizin söylediÄŸiniz ÅŸu olursa ben olmam” diyemez. Bu tutumun adı da “Anayasa kaçkınlığı” olacaktır.

UZLAÅžTIK NE ÂLÂ: Yeni Anayasa yapımı su, ekmek kadar ihtiyaçtır, artık ertelenemez. Biz 4 yıl daha önümüzde Anayasa yapacağız diye bekleyemeyiz, ipe un serilmesine müsaade edemeyiz. UzlaÅŸmaya samimiyetle gayret ederiz. UzlaÅŸtık ne alâ, uzlaÅŸamazsak biz AK Parti olarak Anayasa teklifimizi Meclis'e sunarız. Bu, Meclis'te 367'yi bulursa kabul edilmiÅŸ olur; bulmazsa 330'u bulur, millete gideriz.

OY ALINABÄ°LÄ°R: (Referandum için gerekli sayı) Bu hiçbir partinin grup kararı almadan yürütülecek açık bir süreçtir. Ben diÄŸer partilerin içerisinden de özgürlükçü, demokratik, sivil, katılımcı bir Anayasa'ya oy alınabileceÄŸi kanaatindeyim. Ä°nÅŸallah parlamentoda 330 ya da 367 bulunur ve bu süreç tamamlanmış olur diye düşünüyoruz.

MÄ°LLETE GÄ°DÄ°LÄ°R: Türkiye yeni sivil, demokratik, katılımcı bir Anayasa yapmadığı sürece, bu tartışma hiçbir zaman Türkiye'nin gündeminden kalkmayacak. Birçok sorunun çözümü bu konuyla baÄŸlantılı. Bu nedenle Türkiye yeni bir Anayasa yapma sorumluluÄŸundan kaçamaz. Tehir edebilir, ÅŸimdiye kadar ettiÄŸi gibi. Ama bu yolun artık sonudur. En son noktada iÅŸin sahibi millettir, sonuçta bir ÅŸekilde millete gidilir ve millet kararını verir.

YASAL HÄ°YERARŞİ: (Darbe mevzuatının ayıklanması için çalışma yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine) Adı üzerinde Anayasa. Yani bütün antidemokratik, darbeci mevzuatın anası burası. Yasal hiyerarÅŸi aÅŸağı doÄŸru iniyor. EÅŸzamanlı olarak yapılabilir. Hatta iki ayrı komisyon ÅŸeklinde çalışmalarla yürütülebilir. Ama, “Anayasa'dan vazgeçelim, diÄŸer antidemokratik yasaları temizleyelim” demek, “Antidemokratik yasanın en büyük çerçevesi, ana çerçeve kalsın, içinde ufak tefek teferruatta deÄŸiÅŸiklik yapalım” demektir ki doÄŸru bir yol, iyi niyetli bir yaklaşım deÄŸildir.

113 MADDELİK ÖNERİ

BaÅŸbakan Yardımcısı KurtulmuÅŸ'un açıklamalarına destek veren AK Parti Genel Sekreteri, Anayasa UzlaÅŸma Komisyonu Ãœyesi Abdülhamit Gül, “Bizim daha önce hazırlayıp komisyona sunduÄŸumuz 113 maddelik Anayasa önerimiz var. Bunun üzerinde çalışmamızı hızlı bir ÅŸekilde sürdüreceÄŸiz. Varsa yapılacak deÄŸiÅŸiklikler, revize edeceÄŸiz. En kısa zamanda yetkili kurullarımızda deÄŸerlendirerek genel kurulun gündemine indirebiliriz” açıklamasını yaptı.

MECLIİ ARİTMETİĞİ

Anayasa değişikliklerinin Meclis'ten geçmesi için 367 oy gerekiyor ve doğrudan Anayasa hükmü oluyor. 330'un altında oy çıkması durumunda teklif reddedilmiş sayılıyor. Anayasa değişiklikleri, oylamada 330-367 aralığında kalırsa, referanduma gidiyor.

AK Parti'nin Meclis'te 317 sandalyesi var. AK Parti'den seçilen Meclis BaÅŸkanı oy kullanamadığı için sandalye sayısı 316'ya düşüyor. AK Parti'nin Anayasa teklifini referanduma götürebilmesi için muhalefet milletvekillerinden en az 14'ünün oyuna ihtiyacı bulunuyor. Anayasa deÄŸiÅŸikliklerinde “gizli oy” kullanılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.