Sosyal Medya

Güncel

Eş Başkan Anlı: Sur'un dünyada denk olduğu tek şehir Kudüs'tür

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, "Sur UNESCO tarafından koruma altında. Onlar gelmeden ne yerel yönetim ne hükümet tek başına adım atamaz." dedi.



Sur'da 600'ün üzerinde bir kısmı sivil mimari, bir kısmı da han, hamam, kilise, cami gibi tescil altına alınmış yapılar olduğunu vurgulayan Anlı sunları söyledi:

"Bu yapılara hiç kimse dokunamaz. Bu yapıların bire bir aslına uygun restore edilmesi, orjinal bir şekilde tekrar ayağa kaldırılması lazım. Sur Toledo olabilir, ama Toledo Sur olamaz. Biz hiç bir şehri Sur'la kıyaslamıyoruz. Bu şehri birazcık bilen, bu şehrin geçmişini, tarihini, arka planını birazcık bilenler, dünyanın hiç bir şehriyle kıyaslayamaz. 7 binlik geçmişi olan bir şehirden bahsediyoruz. Bütün dinler açısından kutsal olan, kutsal kitaplarda geçen ve üzerinde bugün bile kazı yapıldığı zaman, insanlık tarihinin yeniden yazabilecek bir şehirden bahsediyoruz. Sur demek, Diyarbakır'ın kalbi, ruhu demektir. Diyarbakır'ın özü demektir. Kıyaslanabilecekse belki Kudüs'le kıyaslanabilir. Yani Sur'un dünyada denk olduğu bir şehir varsa o da Kudüs'tür."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.