Genel
Şiir oku, memleket kalkınsın
Hüseyn Akın - Milli Gazete
Kültür Sanat sahifeleri birer birer kepenk indire görsün edebiyat dergileri, ÅŸiir kitapları bütün bu duyarsızlığa inat çıkmaya devam ediyor. Artık bir kitabın çıktığından haberdar olmanın baÅŸkaca kanalları var. Sosyal medya bu anlamda oldukça etkin. Gazetelerin ulaÅŸtığı kiÅŸi sayısından çok daha fazla kiÅŸiye ulaÅŸtırabiliyor bir kültür haberini. Yeri geldikçe çıkan ÅŸiir, hikâye ve deneme kitaplarını bu köşeden tanıtmaya çalışıyorum. Bu kitapların birçoÄŸu gerçekten öksüz. Åžairinin özel bir gayreti ve çevresi olmadığı için sessizliÄŸe terk edilen kitapları gün yüzüne çıkardığımızda yeniden yazılmış gibi etrafını aydınlatıyor. Åženol Korkut ismi ile sosyal medya üzerinden bana gönderdiÄŸi bir mesajla tanışmıştım. Åžiirlerini okuma fırsatı buldum. Ä°yi yolda idi ve kendisine bu geliÅŸimini bildirdim. Birkaç yıl sonra kendisiyle bir konferans için gittiÄŸim EskiÅŸehir Osmangazi Ãœniversitesinde tanıştık. Burada Ä°lahiyat Fakültesinde hoca olduÄŸunu öğrendim. O günün sürprizi bana uzattığı “Ä°rade” isimli ÅŸiir kitabı oldu. Hece yayınlarından çıkan bu kitabı kısa zamanda okudum. KeÅŸke daha çarpıcı bir isim koysaydı kitaba diye geçti içimden. Mesela “GüneÅŸe Horoz Karıştı” olabilirdi kitabın ismi. Åžu dizelere lütfen dikkat: “Münkir cinler koÅŸuÅŸtu davul sesi kayada/ Evlekledi yüzümü sessiz ekim tınısı/EteÄŸinde höllüktü ÅŸuh kadınlar yazıda/Bir rüyadan buÄŸuya geçti sözün aynası.” Saf Türkçenin gövde gösterisi var Åženol Korkut’un ÅŸiirlerinde. Akademik hayatının ÅŸiirini hâkimiyeti altına almamasını dilerim.
Ä°brahim Yolalan ÅŸiirde sabır timsali bir ÅŸair. Zaten kendini sahip olduklarıyla birlikte tutmasını bilenler ÅŸair olmaya daha yakındırlar. Uzun süredir bir kitabın yolunu beklerken birden yolunun üstüne çıktı beklediÄŸi kitap. Ãœlke yayınları Ä°brahim Yolalan’ın ÅŸiirde yol alışını dikkate aldı ve ÅŸairin ÅŸiirlerini iki kapak arasında topladı. Yol alan yola koyulmuÅŸ demektir, yola koyulan herkeste de biraz göç arzusu vardır. Belki de bu sebepten olmalı Ä°brahim Yolalan ÅŸiir kitabının ismini “Göç Defteri” koymuÅŸ. Bol güzel ÅŸiirli kitapta insanı yoran tek bir ÅŸiire rastlamadım. En çok sevdiÄŸim ÅŸiirler: Kayıp Hırka Ä°lanı, Bu Hep Böyledir, Saçlarını Tara Düğüne Gidelim ve Åžey Ustam. Sevgili okur, eÄŸer bu konuda hâlâ ikna olmadınsa ÅŸu ÅŸairi hesabına dizeler senin için olsun: “ilan ediyorum/ sebebimde yalan/terkibimde yalnızlık vardır”
Belya Düz uzun süredir ÅŸiirlerini takip ettiÄŸim ve kimi dizelerini zor zamanlar için aklımda tuttuÄŸum bir ÅŸair. Okur kitaplığı erken davrandı ve Belya Düz’ü keÅŸfetti ve de kitabını bastı. Kitabın ismi kimseye keyifli bir ÅŸekilde arkaya yaslanma lüksü bahÅŸetmiyor: Sultanbeyli’den NiÅŸantaşı’na Türk Åžiiri” Yo hayır, bir inceleme kitabıyla karşı karşıya olmadığınızdan emin olabilirsiniz. Aktüel hayat bütün yalınlığı ve harbiliÄŸiyle Belya’nın ÅŸiirinde kendini gösteriyor. Yer yer Osman Konuk esintisi hissetsek de bu akrabalık hayatı aynı yerden kavramaya baÄŸlı bir akrabalık olduÄŸu için zarar vermiyor. Susalım ve dinleyelim bakın ÅŸiir ne diyor: “Henüz kafalar karışmamıştı, Frankfurt okulu yoktu, niçe delirmemiÅŸti/ nihat hatipoÄŸlulaÅŸmamıştı hocalar vaktiyle ramazanlar güzel atlar gibiydi/ uçsuz bucaksız dağılırdık köşelerine haylaz arsaların/ ayaklar çamurlu fethe çıkardık sokakları/ ne müthiÅŸ bilekleri vardı iyi misket oynayanların/ tarlalarda ot biçen bilekler gibi/ sonra uyandık her zamanda ve mekanda fotoÄŸraf keyfi/Henüz cihangir bu kadar cahil deÄŸildi halden anlıyordu”
Åžiir kitabının ismi ÅŸairinin ufkunu ve de imge dünyasını ele verir. Bunu büyük bir iddia olarak söylemesem de ben çok çarpıcı kitap isimlerine sahip ÅŸairlerin kötü ya da zayıf ÅŸiir yazma ÅŸanslarının çok az olduÄŸuna kanaat getirenlerdenim. Sümeyra Yaman 1980 doÄŸumlu bir ÅŸairimiz çok yakın zaman önce ikinci ÅŸiir kitabını çıkardı. 8 Mart Kadın Åžairler Åžiir BuluÅŸmasında onun “Paragraflar Arası Düşünme Denemesi” ÅŸiirini dinledik kendi yorumuyla. Ä°smi “EÄŸer Bensem” olan ikinci kitabından okudu bu ÅŸiiri. Hepimize ÅŸiir iyi geldi. EÄŸer bir ÅŸair “Eksik uçar martılar deniz kısalmışsa/ Birini vursam sadece birini eÄŸer bensem/ Boynu bükük bir gök düşer ellerime” diyorsa çok daha büyük ÅŸeyler söylemek için yola koyulmuÅŸ demektir. Uzun yolda kendine yetecek kadar azığı olduÄŸu besbelli. Sevgili okur, etrafına bakma lütfen ÅŸiirsel dikkatini toparla!
Henüz yorum yapılmamış.