Sosyal Medya

Güncel

'Rusya'yı Ukrayna'ya kim çağırdı?'

Ankara’da Rusya'nın saldırgan tutumu sebebiyle yakınlaşan iki ülkenin, Türkiye ve Ukrayna'nın liderleri Ankara'da bir araya geldi. Erdoğan ortak basın toplantısında "Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler?" diye sordu.



Rusya ile büyük sorunlar yaÅŸayan iki ülkenin lideri, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Petro PoroÅŸenko Ankara'da bir araya geldi. Ukrayna heyetinde, Kırım Tatar Türklerinin Lideri ve Ukrayna Parlamentosu Milletvekili Mustafa Abdülcemil KırımoÄŸlu da yer aldı.  ErdoÄŸan ve PoroÅŸenko, karşılamanın ardından baÅŸ baÅŸa görüşmeye geçti. Bu görüşmenin ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ve PoroÅŸenko, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey oturumuna katıldı. 

Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın açıklamasında Erdoğan Rusya'ya hitaben şu sözleri söyledi:

"Suriye'ye girerken, 'Suriye yönetimi bizi çağırdı onun için Suriye'deyiz' diyen Rusya, acaba Ukrayna'ya girerken, kendilerini kimler çağırdı da Ukrayna'ya girdiler? Bunu uluslararası hukukta acaba nereye yerleÅŸtirecekler? 'Güçlüyüm, öyleyse haklıyım' mantığıdır bu. Burada haklılık söz konusu deÄŸil... Türkiye Kırım'ın gayrimeÅŸru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır."

Karşılama törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar da katıldı.

Rusya saldırganlığı 2 ülkeyi yakınlaştırdı

 

 
[FotoÄŸraf: AA]

 

Türkiye ve Ukrayna, Rusya'nın her iki ülkeye yönelik saldırgan tutumunun ardından daha da yakınlaştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen Hafta Ukrayna'ya düzenlediği basın toplantısında Rusya'nın tutumu yüzünden Ukrayna,Gürcistan ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün tehlike altında olduğunu, Azerbaycan'ın da tehdit altında olduğunu söyledi.

Rusya, önce Ukrayna'da Rusya yanlısı silahlı güçlere destek vererek daha sonra da bizzat askerin bu ülkenin doğusuna sokarak ülkenin fiili olarak 2'ye bölünmesine yol açtı. Rusya Ukrayna'ya ait Kırım'ı da işgal eden Rusya burada dünya tarafından kabul edilmeyen bir ülke kurdu. Batı ülkeleri, bu saldırının ardından Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

Rusya, Suriye'de de BeÅŸar Esed rejimine verdiÄŸi desteÄŸi askeri kuvvetlerini bu ülkeye sokarak geniÅŸletti. Özellikle sivilleri hedef alan Rus bombardımanının IŞİD'i hedef alındığı iddia edilse de, sadırıarın hemen hemen tamamı sivilleri ya da ılımlı muhalifleri hedef aldı. Rusya'nın benzer bombardımanlarda sık sık Türk hava sahasını ihlâl etmesinin ardından 24 Kasım 2015'te Türkiye yine hava sahasını  ihlâl eden bir uçağı uyarınına ardından düşürdü. Rusya bu olayın ardından Türkiye'ye tek taaflı ekonomik yaptırımlar uygulamaya baÅŸladı. Türkiye ise Rusya'nın talebine raÄŸmen bu savunmadan dolayı özür dilemeyeceÄŸini ve ihlâlin tekrarlanması halinde sınır güvenliÄŸini yine koruyacağını açıkladı.

Rusya, Gürcistan'ın Osetya ve Abhazya bölgelerini de işgal altında tutuyor. Ayrıca bu ülke, son dönemde Ermenistan'daki askeri üstlerine takviyeler yaparak Azerbaycan ve Türkiye'yi de tehdit ediyor.

Poroşenko, Anıtkabir'i ziyaret etti

Poroşenko, öncesinde gittiği Anıtkabir'de özel defteri imzaladı ve deftere şunları kaydetti:

"Bugün, büyük saygıyla Türkiye devletinin ve tarihinin seçkin kiÅŸisi Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyoruz. O, Türk halkının kurtuluÅŸ mücadelesinin lideri olarak, sadece savaÅŸ kabiliyeti olan bir orduyu deÄŸil, genç bir ülkeyi ortak bir ulusal fikir etrafında birleÅŸtirdi. SavaÅŸmayı da barışın deÄŸerini de bildi. Onun ilkesi, yurtta sulh cihanda sulh prensibi, kararlı ve sorumlu devletlerin politikalarının, diÄŸer ülkelerin egemenliÄŸine saygı göstermeyi bilen ve kendi sınırlarını korumasını bilen politikaların açık bir örneÄŸidir. Eminim ki, Ukrayna ile Türkiye'nin stratejik ortak olarak derinleÅŸmesi, barış ve refahın güçlendirilmesinin yanı sıra bölgedeki güvenlik ve istikrarın saÄŸlanmasına katkıda bulunacaktır."

Kaynak:AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.