Sosyal Medya

Güncel

Kuşatma altındaki Darraya'da kriz büyüyor

Üç yıldır abluka altında olan Şam’ın batısındaki Darayya’ya kısmi ateşkes döneminde de yardım ulaştırılamıyor



Åžam’ın batı kırsalında yer alan Darayya’da çocuklar ve kadınlar 3 yıldır kuÅŸatma altında olan ilçeye yardımların girmesi için protesto gösterisi düzenledi.

Kısmi ve geçici ateÅŸkes niteliÄŸindeki çatışmaların durdurulması anlaÅŸması sonrası da Darayya’ya yardımların girmesini engelleyen BeÅŸÅŸar Esed rejimi, ilçeye BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) dahil hiçbir organizasyonun giriÅŸine izin vermiyor.

Darayya'ya daha önce kaçak yollarla yardım sokabilen halk, rejim güçlerinin bir ay önce bölgeyi tamamen kuşatmasıyla açlığa mahkum edildi.

KuÅŸatma altındaki bölgelere insani yardım ulaÅŸtırılmasını da içeren kısmi ateÅŸkes anlaÅŸmasından 12 gün sonra bile hiç yardım girmeyen ilçede kadınlar ve çocuklar, düzenledikleri gösteriyle BM’ye 12 bin sivilin yaÅŸadığı Darayya'ya yardım gönderme çaÄŸrısı yaptı.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a seslenen Darayyalı kadınlar ve çocuklar "Su istiyoruz", "Söz verilen BM yardımı nerede?", "Darayya kuÅŸatmasını kaldırın", "Her ÅŸeye raÄŸmen özgürlük", "Darayya’nın çocuklarına yardım edin" yazılı pankartlar taşıdılar.

Darayya Medya Merkezi BaÅŸkanı Hüsem el Ahmed yaptığı açıklamada, "Rejim Darayya’da sivil olmadığını söylüyor. Çocuk ve kadınlardan oluÅŸan bu gösteri bunun doÄŸru olmadığının kanıtıdır. Darayya kuÅŸatmanın dördüncü yılına giriyor ve ilçemizde temel ihtiyaçları bile bulamıyoruz. BM’den sözlerini yerini getirmesini bekliyoruz" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

BM Güvenlik Konseyi’nde 26 Åžubat gecesi Suriye'de çatışmaların durmasını içeren karar tasarısı oy birliÄŸiyle kabul edilmiÅŸti. Kararda, insani yardım konvoylarının en kısa yoldan biran önce ihtiyaç içindeki halka ulaÅŸtırılmasının temin edilmesi talep edilmiÅŸti.

Suriye’de 27 Åžubat'ta yürürlüğe giren ateÅŸkes sonrasında abluka altındaki 18 bölgeden sadece Åžam'ın Muaddamiye ilçesi ile DoÄŸu Guta ilçesindeki bazı beldelere insani yardım ulaÅŸtırıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.