Sosyal Medya

Güncel

Göçmenlerin İtalya'ya katkısı: 8 milyar euro

İtalya'da Maliye Bakanlığı verilerinden derlenen rakamlara göre, ülkedeki göçmenler hazineye 8 milyar euroluk bir katkıda bulundu. Karşılığında ülke ekonomisine sadece 3 milyar euro sosyal yardım yükü getirdi. Aradaki farkla 600 bin emeklinin maaşı ödenebiliyor.



AB hükümetleri göçmenlerin kıtaya mali ve sosyal yükünü tartışırken, Ä°talya'daki bir araÅŸtırma ülkeye giden göçmenlerin 600 bin emeklinin maaşını karşılayacak kadar sosyal katkı payı ödediÄŸini ortaya koydu. 

Ä°talya Maliye Bakanı Pier Carlo Padoan'ın özel kalemi Roberto Garofoli'nin editörlüğünü yaptığı ülkenin 2015 deÄŸerlendirme kitabı yayınlandı. Kitapta AB dışından ülkeye gelen göçmenlerin Ä°talya ekonomisine yaptığı kaydadeÄŸer katkı göze çarpıyor. 

Maliye Bakanlığı verilerinden derlenen rakamlara göre, ülkedeki göçmenler hazineye 8 milyar euroluk bir katkıda bulundu. Karşılığında ülke ekonomisine sadece 3 milyar euro sosyal yardım yükü getirdi. 

Aradaki farkla 600 bin emeklinin maaşı ödeniyor. 

Gerlir vergisine bakıldığında göçmenlerin 6.8 milyar euro vergi ödediÄŸi görülüyor. 

Ä°talya gibi nüfusu yaÅŸlanan bir ülkede genç göçmenlerin giriÅŸimcilikte de oldukça önemli katıları var; 2014'te kurulan ÅŸirketlerin yüzde 18.1'ini göçmenlere ait. 

Ä°talya'da 2014 ve 2015'te toplam 320 kiÅŸi iltica baÅŸvurusu yaptı. ÇoÄŸu Libya açıklarında kurtarılan göçmenlerden oluÅŸuyor. 

 Garofoli, göçmen akınını önlemek için 2015'te 3.3 milyar euro harcandığını belirtti. 

Ä°talya'nın 60 milyon nüfusu içierisinde 5 milyon yasal oturma izni olan ama Ä°talya vatandaşı olmayan kiÅŸiler var. 

Bu 5 milyon içerisinde Arnavutluk, doÄŸu Avrupa, kuzey Afrika, Güney Asya ve Filipinlerden giden göçmenler başı çekiyor. 

Kaynak: AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.