Sosyal Medya

Dünya

"Putin'i AB ülkelerine almayın" çağrısı

57 Avrupa Parlamentosu üyesi aralarında Rusya Devlet Başkanı Putin'in de bulunduğu 29 kişi hakkında yaptırım kararı alınmasını istedi



Bazı Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri,Ukraynalı kadın  pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko davası nedeniyle aralarında Rusya Devlet  BaÅŸkanı Vladimir Putin'in de olduÄŸu 29 kiÅŸiye seyahat yasağı getirilmesini  istedi.
 
Avrupa Liberaller ve Demokratlar Ä°ttifakı'nın (ALDE) çaÄŸrısına 57 AP  Ã¼yesi destek verdi. AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini'ye gönderilen mektupta, Savçenko'nun kaçırıldığı, yasa dışı  alıkonulduÄŸu, hapsedildiÄŸi ve hakkında sahte delil üretildiÄŸi belirtildi.
 
Bu eylemlere karıştığı öne sürülen 29 kiÅŸinin sıralandığı listenin en  başında Rusya Devlet BaÅŸkanı Putin'in adı yer aldı.
 
Mektupta, Putin ile ilgili olarak, "Rusya, bir otoriter rejimle  yönetiliyor. Tüm yetkiler, Devlet BaÅŸkanı Putin'in elinde toplanıyor. Putin,  Savçenko'nun alıkonulmasına dönük siyasi kararın sorumlularından biri" ifadesi  kullanıldı.
 
Mektupta, AB Konseyi'nden Putin dahil adı geçen 29 kiÅŸi için AB  Ã¼lkelerine seyahat yasağı getirilmesi, banka hesaplarının dondurulması, AB  Ã¼lkelerindeki mal varlıklarına el konulması istendi.
 
ALDE BaÅŸkan Yardımcısı Petras Austrevicius, çaÄŸrıya dair  açıklamasında, "Nadejda Savçenko davası, Rusya liderliÄŸinin ve yargısının bugün  ne halde olduÄŸunu doÄŸru ÅŸekilde yansıtıyor. Bu ülke, en tepeden baÅŸlayarak bir  suç devleti oluyor. AB, böyle bir Rusya'yla baÅŸ etmek için uygun yöntemler  bulmaya mecbur" dedi.
 
RUSYA'YA KINAMA

AP Dış iliÅŸkiler Komitesi'nin açıklamasında da açlık grevindeki  Savçenko'nun durumunun kötüleÅŸtiÄŸi vurgulandı.
 
Bu durumdan endiÅŸe duyulduÄŸu belirtilen açıklamada, bugünkü duruÅŸmayı  izlemek isteyen Ukraynalı milletvekillerinin Rusya'ya giriÅŸine izin verilmemesi  güçlü ÅŸekilde kınandı.
 
Ukraynalı milletvekilinin derhal ve ÅŸartsız serbest bırakılması  istenen açıklamada ayrıca, "Savçenko'nun kaçırılması ve neredeyse 2 yıldır yasa  dışı ÅŸekilde alıkonulmasına yol açan Rusya Federasyonu'ndaki hukukun üstünlüğü  ilkesinin birçok kez ihlal edilmesi de kınanmaktadır" ifadesine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.