Sosyal Medya

Güncel

MHP: Başkanlık sisteminde yokuz

MHP Genel Başkanı Bahçeli, yeni anayasa hazırlığı'yla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "MHP, AKP'nin başkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında yeni anayasa hazırlığına olumlu bakmayacak" görüşünü yineledi. MHP, Anayasa'nın ilk dört maddesinin de değişmemesini istiyor.



MHP lideri Devlet Bahçeli, AK Parti'nin baÅŸkanlık sistemi önerisiyle gelmesi halinde yeni anayasa hazırlığına olumlu bakmayacağını açıkladı. MHP, Anayasa'nın ilk dört maddesinin de deÄŸiÅŸmemesini istiyor.

Yazılı bir açıklama yapan Bahçeli,  "Anayasa, devlet-millet iliÅŸkilerini demokratik ölçülere göre düzenleyen, birlikte yaÅŸamanın asgari kurallarını koyan ve dengeleyen kapsayıcı bir toplum sözleÅŸmesidir" vurgusu yaptı. Daha önce Bahçeli, Anayasa Mutabakat Komisyonuna iliÅŸkin i"Ä°ktidar dahi kalksa, en son masada oturacak olanlar yine o MHP'nin 3 deÄŸerli milletvekilleri olacaktır" açıklamasının yanlış yorumlandığını savunan MHP lideri, "Herkes meÅŸrebine, siyasi ve ideolojik mensubiyetine göre deÄŸerlendirmeler yapmıştır. Milliyetçi Hareket Partisi tereddütsüz anayasanın yenilenmesinden veya yeni anayasanın baÅŸtan ayaÄŸa yapılmasından ve yazılmasından yanadır. Bunun ise mutlaka geniÅŸ kapsamlı bir uzlaÅŸmayla teminini mecburiyet görmektedir" ifadelerini kullandı. 

"Milliyetçi Hareket Partisi AKP’den, CHP’nin nazik ÅŸekilde ikna edilerek komisyona davetini başından beri seslendirmiÅŸ, bunu beklemiÅŸtir.
Halen aynı noktada, aynı kanaattedir" diyen Bahçeli, "CHP’nin olmadığı bir zeminde etkin katılımlı, geniÅŸ kapsamlı bir mutabakat ruhunun tesis edilemeyeceÄŸi de açık ve ortadadır." görüşünü dile getirdi. 

'AK Parti taslağı meclise getirsin'

Ancak MHP lideri, "CHP’nin ikna edilememesi ya da kaygılarının giderilememesi halinde yeni anayasa yolu kapanmış sayılamayacaktır" ifadelerini kullanan Bahçeli, AK Parti'ye de "Adalet ve Kalkınma Partisi’nin el altından hazırladığı anlaşılan yeni anayasa taslağını TBMM’ne getirmesi en akılcı çözümlerden birisi olarak deÄŸerlendirilmelidir" çaÄŸrısı yaptı. 

MHP'nin kırmızı çizgilerini ise, şöyle açıkladı:

"AKP’nin mevcut anayasanın ilk dört maddesiyle oynaması halinde ve sonunda totaliter sisteme kayabilecek bir baÅŸkanlık sistemi önerisiyle gelmesi karşısında şüphesiz ki yeni anayasa hazırlığına sıcak ve olumlu bakmayacaktır. AKP’nin dayatması ve bölücü çevrelerden aldığı ek yardım ve tevessül ettiÄŸi iÅŸbirliÄŸiyle yeni anayasa çalışması TBMM’de 330’u bulur ve referanduma götürülürse, partimiz kendi ilkeleri çerçevesinde kamuoyunu aydınlatmak ve bilinçlendirmek için üzerine düşeni eksiksiz yapacaktır. Bu itibarla AKP’nin anayasanın ilk dört maddesine sorunlu bakışı ve baÅŸkanlık sistemi konusundaki kuru inadı acilen gündemden çıkarılmalıdır"

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.