Sosyal Medya

Coğrafyamız

Salih Müslim: 'Cenevre için davet bekliyoruz'

Suriye’deki krizin çözülmesi için şubatta tıkanan görüşmelerde yeni turun en geç 14 Mart’ta başlayacağı açıklandı. İlk tura çağrılmayan PYD’nin Eş Başkanı Salih Müslim davet beklediklerini söyledi.



Suriye’de savaşı sona erdirmek üzere taraflar arasında Cenevre’de yapılan dolaylı görüşmelere bir hafta içinde yeniden baÅŸlanacağı bildirildi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın Sözcüsü Jessy Chahine, ‘9 Mart öğleden sonrası itibariyle’ görüşmelerin yeniden baÅŸlatılacağını belirterek, “De Mistura ve ekibi bu tarihten itibaren tüm katılımcıları kabul etmeye hazırlar ve bu tarihten itibaren, sonraki temel müzakerelere hazırlık niteliÄŸinde görüşmeler yürütecekler” açıklaması yaptı.

Staffan de Mistura, görüşmelerin yeni turunun resmen çarşamba günü başlayacağını ancak ciddi görüşmelere hemen geçilmesinin muhtemel olmadığını belirtmişti.

Cenevre’deki otomobil fuarı nedeniyle bu haftanın lojistik açıdan zorluklar taşıdığını, kentteki oteller dolu olduÄŸu için katılımcıların farklı tarihlerde Cenevre’ye geleceÄŸini belirten Sözcü, “Ancak BM Suriye özel temsilcisi en geç 14 Mart tarihinde baÅŸlamak üzere Cenevre’de bulunan katılımcılarla temel konularda müzakerelere baÅŸlayacak” diye konuÅŸtu.

Yeni görüşme turunun da ÅŸubat ayında yapılan ilk turda olduÄŸu gibi dolaylı gerçekleÅŸtirilmesi, Staffan de Mistura’nın taraflarla ayrı ayrı görüşmelerde bulunması planlanıyor. Suriye’de BeÅŸar Esad rejimi, 14 Mart’ta baÅŸlayacak görüşmelere katılacağını açıklamıştı. Muhalefet ise katılım konusunu deÄŸerlendirme aÅŸamasında olduÄŸunu bildirmiÅŸti.

Müslim: Davet bekliyoruz

DiÄŸer yandan Demokratik Birlik Partisi (PYD) EÅŸ BaÅŸkanı Salih Müslim, Suudi Arabistan destekli muhalif grupları, barış görüşmelerine engel çıkarmakla suçladı. Türkiye’nin sert muhalefeti nedeniyle ÅŸubat ayındaki görüşmelerin dışında tutulan PYD’nin EÅŸ BaÅŸkanı Müslim, Reuters haber ajansına telefonla verdiÄŸi demeçte, yeni tur için davet beklediklerini kaydetti.

Suudi Arabistan destekli Yüksek Müzakere Komitesi’nin sürekli ön koÅŸullar öne sürerek barış çabalarını engellediÄŸini belirten Müslim, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar olmak üzere muhalefeti destekleyen bölgesel güçlerin ‘ellerindeki tüm araçlarla siyasi çözüm yolunu tıkamaya çalıştıklarını’ savundu.

Rusya’nın federal sistemin Suriye için bir model olabileceÄŸi yönündeki açıklamasıyla ilgili soruyu yanıtlayan Müslim, “Ne ad koyduÄŸunuz önemli deÄŸil. Biz Suriye’de ademi merkeziyetçilik istediÄŸimizi defalarca söyledik. Buna kanton diyebilirsiniz, federalizm diyebilirsiniz, herÅŸey mümkün” diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.