Sosyal Medya

Güncel

Çavuşoğlu: Sanki Türkiye para dileniyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile AB'nin mülteciler konusunda prensipte vardığı anlaşmaya yöneltilen eleştirileri ‘haksızlık' olarak değerlendirirken "AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere vereceği 3 milyar euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye'ye veriliyor, sanki Türkiye para dileniyor" dedi.



ÇavuÅŸoÄŸlu, bugün Ankara'da düzenlenen Türkiye — Belçika DışiÅŸleri, Adalet ve İçiÅŸleri Bakanları üçlü toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında konuÅŸtu. ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye ile AB arasında mülteciler konusunda ‘prensipte' varılan anlaÅŸmaya Avrupa'dan yöneltilen ‘pazarlık' eleÅŸtirilerine yanıt verdi.

 

Türkiye'nin esas amacının kaçak göçün önlenmesi ve düzenli göçün sağlanması olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "En son yaptığımız teklif esasen bunu içeriyor. Kaçak göçü engelliyoruz, kontrollü göçü teşvik ediyoruz bu yolla. Tabii bu iki tarafın da kabul edeceği bir şey, bunun birçok unsurunu AB kabul etmiş görünüyor. Ama bizim beklentilerimizi karşılama konusunda farklılıklar var. Önümüzdeki 10 gün bunları çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

 

‘BÄ°ZÄ°M Ä°HTÄ°YACIMIZ YOK'

Türkiye'ye yönelik suçlamaları ‘haksızlık' olarak gördüklerini söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:

"Her şeyden önce AB'nin Türkiye'deki Suriyelilere vereceği 3 milyar euro için yapılan yorumları haksızlık olarak görüyoruz. Sanki bu para Türkiye'ye veriliyor, sanki Türkiye para dileniyor. Biz bugüne kadar 10 milyar dolar harcarken herhangi bir uluslararası örgütten ya da bir ülkeden para mı dilendik? Bizim ihtiyacımız yok. Ama bu para, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin hayat standartlarını yükseltmek için harcanacak. Bizim bütçemize gelmiyor bu para. Bizim bütçemiz açık vermiyor, son yıllarda artı veriyoruz çok şükür. Dolayısıyla bu para sanki Türkiye'ye gidiyor, Türkiye para dileniyor gibi algı operasyonları yapılıyor, bu doğru değil."

 

‘BM Ä°LE Ä°ÅžBÄ°RLİĞİ YAPMAK Ä°STÄ°YORUZ'

Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili coğrafi kısıtlama uygulamasının olduğunu, bu nedenle ülkenin doğusundan gelen mültecilere statü vermediğini belirten Çavuşoğlu, "Bunların geri gönderilmesi lazım. Geçici barınma merkezlerinin aynı mülteciler için yapılmış kamplar gibi iyi standartlara sahip olması lazım. Maalesef Avrupa'daki bazı geri gönderme merkezleri utanç verici. Bunlar gibi olmaması lazım. Nasıl barındıracağız geçici olarak, nasıl göndereceğiz, biz bu konuda BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile işbirliği yapmak istiyoruz. Bunu insan haklarına riayet ederek yapmak istiyoruz. Elbette savaşın olduğu yerlere, terör ortamının olduğu yerlere insanları zorla gönderemeyiz. Ama ekonomik sebeplerle kaçak olarak gitmek isteyenlere karşı ve kaçakçılara karşı da dur dememiz lazım" diye konuştu.

 

‘YUNANÄ°STAN'IN GERÄ° GÖNDERDİĞİ VATANDAÅžLARI KABUL EDÄ°YORUZ'

Çavuşoğlu, Belçikalı bir gazetecinin, mültecilerin geri kabulünün AB ve Türkiye açısından hukuki temeli bulunup bulunmadığı sorusu üzerine Türkiye açısından yasal bir sorun olmadığını, ihtiyaç duyulan yasaların da hayata geçirildiğini ifade etti. Çavuşoğlu, Yunanistan ve Bulgaristan'la geri kabul konusunda zaten ikili anlaşmalar olduğunu dile getirerek "Şu anda Yunanistan'dan gönderilmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarının yüzde 99'unu kabul ettiğimizi zaten belirttik. Son zamanlarda 300'den fazla üçüncü ülke vatandaşları Türkiye'ye geri geldi. Bu anlaşma esasen yıllardır uygulanıyor, son birkaç yılda da etkili bir şekilde uygulanıyor" dedi.

 

‘60 SAVAŞÇIYI BELÇİKA'YA Ä°ADE ETTÄ°K'

 

Öte yandan Çavuşoğlu AB ile geri kabul anlaşması için gereken tedbirlerin hayata geçirildiğini kaydederek "Adi suçlar ve yabancı savaşçılar konusunda Belçika'nın taleplerini yerine getirdik, 60'a yakın savaşçıyı iade ettik" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.