Sosyal Medya

Güncel

'Vizesiz Avrupa' Türk ekonomisini vurabilir

AB ile yapılacak vize serbestisi anlaşmasından sonra Türkiye Asya, Ortadoğu, Afrika ülkelerine vize uygulamak zorunda kalacak. Bunun da ticaret ve turizme zarar vereceği belirtiliyor



AB’nin Türkiye ile yapacağı “vize serbestisi” anlaÅŸmasının birçok ÅŸartından biri de “AB’nin vize uyguladığı ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması”. AB, hemen bütün Asya, OrtadoÄŸu, Afrika ülkelerine vize uyguluyor. Bu da Türk konsolosluklarına yapılan baÅŸvurularla ve standart istenen evraklarla alınacak vize sisteminden oluÅŸuyor.

Haberturk’ten Cüneyt BaÅŸaran’ın haberine göre ticaret, turizm ve gayrimenkul sektörleri için özellikle OrtadoÄŸu, Türk cumhuriyetleri, Çin gibi ülkelerin vatandaÅŸlarının vizeye tabi olması ciddi sorunlara sebep olacak. Ãœlkenin ticaretinde aksamaların yaÅŸanacağı belirtiliyor.

BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu’nun 7 Mart’ta yapılan zirvede AB’ye ilettiÄŸi ikinci teklifte ÅŸunlar vardı:

- Mevcut 3 milyar Euro’nun üzerine 2018’e kadar ikinci bir 3 milyar Euro yardım paketi.

- Haziran ayında başlayacak serbest dolaşım hakkı.

- Yunan adalarına geçmeyi baÅŸaran her Suriyelinin Türkiye’ye iadesi ve buna mukabil Türkiye’deki mülteci kamplarından bir Suriyelinin AB tarafından kabul edilmesi.

Bu teklifler sonrası AB karıştı. Macarlar başta olmak üzere Doğu Avrupa ülkeleri memnun değil. Almanya daha sıcak, Fransızlar ise her zamanki gibi öneriye soğuk.

Teklifler 17 Mart’ta yapılacak zirvede karara baÄŸlanacak…

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.