Sosyal Medya

Güncel

Özbek imam suikastinde yeni gelişme

2012 yılında suikaste uğrayan Özbek imamın devam eden davasında İsveç mahkemesi azmettiricinin kimliğini açıklayarak, hakkında yakalama kararı çıkarttı



İsveç savcılığı 2012 yılında suikast girişiminde bulunulan Özbek imam Abid Nazarov davasında suikasti organize eden çete başının kimliğini açıkladı.

Ä°sveç’in Ostersund ÅŸehri mahkemesi ünlü Özbek Ä°slam alimi Abid Nazarov’a yapılan suikastin soruÅŸturmasında, Özbekistan asıllı iken daha sonra Rus vatandaÅŸlığına geçen Tigran Kaplanov-Umut Aminov’u yakalama kararı çıkarttı.

Azadlık radyosunun haberine göre, Tigran Kaplanov-Umut Aminov’un, Ä°sveç’te Özbek imama suikast yapan ve kısa zaman önce müebbet hapis cezasına çarptırılan Yuri Jukovski’ye direkt olarak bu talimatı veren ve onu para ile temin eden kiÅŸi olduÄŸu belirlendi. Bunun yanı sıra Özbekistan’daki Kerimov rejiminin bu casusu Ä°stanbul’da baÅŸka bir Özbek imam Abdullah Buhari’nin yakın mesafeden ateÅŸ edilerek öldürülmesinde de parmağı olduÄŸundan şüphelenildiÄŸi belirtildi.

Yerli medyaya konuÅŸan Ä°sveçli savcı Krister Petersson, Özbek imama suikastı organize eden Tigran Kaplanov-Umut Aminov'un, ÅŸu anda tıpkı daha önce tetikçi Yuri Jukovski'nin gizlendiÄŸi gibi Rusya’da gizlenmekte olduÄŸunu öne sürdü. Ancak Ä°sveç savcı kendilerinin, casusun Rusya’dan iadesini talep etseler bile, bunun gerçekleÅŸmesinin zor olduÄŸunu söyledi.

Azadlık radyosuna konuÅŸan Özbek imamın oÄŸlu, babasına suikast giriÅŸiminde bulunan Yuri Jukovski’nin Tigran Kaplanov-Umut Aminov’u tanıdığını, suikast emrini ondan aldığını itiraf ettiÄŸini açıkladı. Jukovski'nin bu itirafı mahkemede kendisine Tigran Kaplanov-Umut Aminov’un resmi gösterildiÄŸinde yaptığını belirtti.

Tigran Kaplanov-Umut Aminov, Ä°stanbul’da silahlı saldırıda öldürülen Abdullah Buhari cinayetinin tetikçisini para ile temin eden ÅŸahıs olarak medyada yer almıştı.

Dava ile ilgili mahkeme, Ä°mam Abdullah Buhari’yi ateÅŸ ederek öldüren Eldar Aslan’a bu cinayet için 200 bin dolar ödendiÄŸini, Özbekistan’daki Kerimov dikte rejiminin Ä°sveç ve Türkiye’de bir dizi suikast gerçekleÅŸtirmek için 20'den fazla kiÅŸiden oluÅŸan bir cinayet ÅŸebekesinin bulunduÄŸu kararına varmıştı.

Özbek rejimin bunun yanında Rusya ve Kırgızistan’da birçok siyasi ve dini muhaliflere suikast yaparak öldürdüğü bilinmektedir.

NAZAROV'UN DURUMU

İsveç devlet televizyonu SVT'ye konuşan İmam Nazarov'un oğlu Davuthan Nazarov da babasının 4 yıldır hastanede tedavi gördüğünü hatırlatarak, sağlık durumunun iyiye gittiğini ve babasının ziyaretçilerle görüşebildiğini kaydetti.

Özbekistan yönetiminin en sert muhalifleri arasında gösterilen 57 yaşındaki Nazarov'a 2006 yılında sığınmacı hakkı tanınmıştı. Nazarov, imamlık yaptığı Sundsvall'da, Şubat 2012'de evinden çıkarken 37 yaşındaki Jukuovski tarafından başından vurularak ağır yaralanmıştı.

Nazarov, saldırının sebep olduğu ciddi sağlık sorunlarından ötürü halen hastanede tedavi görüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.