Sosyal Medya

Dünya

Bangladeş'te idam kararına "grev" tepkisi

Cemaat-i İslami, Yüksek Mahkeme'nin Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararını onamasının ardından genel grev çağrısı yaptı



Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasındaki bazı olaylardan sorumlu tutulan Cemaat-i İslami Partisi Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Mir Kasım Ali hakkındaki idam kararını onadı.

Beş yargıçtan oluşan mahkeme heyetine başkanlık eden Surendra Kumar Sinha, 2014'te Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan 63 yaşındaki Ali'nin kararın yeniden gözden geçirilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini açıkladı.

İç hukuk yolları tükenen Ali'nin yasalara göre, af için devlet başkanına başvurma hakkı bulunuyor.

Ali'nin avukatları, bir gencin kaçırılıp işkenceyle öldürülmesi dahil 8 farklı suçlama yöneltilen müvekkillerine karşı mahkemeye yalancı şahitler çıkarıldığını ileri sürerek karara karşı çıkmıştı.

Yüksek Mahkeme'nin açıklamasının ardından Cemaat-i İslami Partisi, yarın ülke genelinde grev çağrısında bulundu.

Ä°DAM KARARLARI

Başbakan Şeyh Hasina tarafından bağımsızlık savaşı sırasında işlendiği iddia edilen suçların cezalandırılması için 2009'da kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, şimdiye kadar 22 kişi hakkında karar aldı. Bunların büyük bir kısmı, ülkenin İslami değerleri savunan en büyük partisi Cemaat-i İslami liderlerinden oluşuyor.

Cemaat-i İslami yetkilileri, bağımsızlık savaşının ardından 1973'te çıkarılan Savaş Suçları Kanunu'na göre ancak silahlı savunma ya da yardımcı gruplara üye kişilerin savaş suçları ya da insanlığa karşı suç işlemekten yargılanabileceğini, buna karşın üyelerinden hiçbirinin silahlı gruplara üye olmadığını, dolayısıyla bu suçlamalarla yargılanamayacağını vurguluyor.

Hindistan'dan 1947 yılında ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Pakistan'ın doğusu ile batısı arasında 1971'de başlayan iç savaş, bağımsız Bangladeş devletinin kurulmasıyla son bulmuştu. Pakistan, ülkenin doğusundaki halkın bir bölümünün bağımsızlık talep etmesi üzerine bölgeye çok sayıda asker göndermişti. İç savaş sırasında Doğu Pakistan'dan yaklaşık 10 milyon sivilin evlerini terk ederek Hindistan'a göç etmesi üzerine Hindistan hükümeti, Aralık 1971'de bugünkü Bangladeş olarak bilinen Doğu Pakistan'ı işgal etmişti. Pakistan askerlerinin Dakka'da Hindistan güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından 16 Aralık 1971'de Doğu Pakistan yeni adıyla Bangladeş olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Yaklaşık 9 ay süren bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi yaşamını yitirmiş, milyonlarcası yaralanmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.