Sosyal Medya

Dünya

Tacikistan'da hanefiliğin zorunlu olması isteniyor

Tacikistan'da bir grup, yönetime başvurarak herkese hanefi fıkhının öğretilmesini ve hanefi mezhebine aykırı ibadetlerin yasaklanmasını istedi



Tacikistan'da gençler, hükümet yetkililerine müracaat ederek, herkese Hanefi mezhebine göre namaz kılınmasının öğretilmesi talebinde bulundu.

AsiaPlus ajansının haberine göre, Tacikistan İçiÅŸleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bildiride 2 Mart'ta DuÅŸanbe'de düzenlenen, "Gençlerin aşırı gruplara katılma nedenleri" adlı konferansa katılan 400 gencin namaz kılma konusunda ilmihal eÄŸitimi talebinde bulundukları bildirildi.

Tacik gençlerin başvurusunda Tacikistan'ın nüfusunun tamamına yakınının Hanefi mezhebi ve İsmaili tarikatı mensubundan oluştuğuna dikkat çekildi. Konferansa katılanlar Tacik toplumunda "Selefi", "Hizb-ut Tahrir", "Tebliğ", Ensarullah" ve "Özbekistan İslami Hareketi" gibi örgütlerin üyelerinin ortaya çıkmasından rahatsız duyduklarını dile getirdi. Bu gerekçelerle yetkililere müracaatta bulunan grup, ülkede tüm ibadetlerin Hanefi mezhebi ve İsmaili tarikatına uygun olarak yapılmasını istedi.

Tacik gençler ayrıca insanların radikal örgütlere katılmasını önlemek için bilgilendirme çalışmaları yürütülmesini ve her cami imamının yönetiminde bir özel grup kurularak, cemaate ve yeni katılanlara Hanefi mezhebine göre namaz kılınmasının öğretilmesi isteğinde bulundu.

Dilekçede ayrıca Hanefi mezhebine uygun olmayacak şekilde namaz kılanların başkalarının namazını etkilememesi için oluşturulacak özel güvenlik yetkilileri aracılığı ile belirlenerek yakalanmasına yardımcı olması istendi.

Tacik gençler bu taleplerine ek olarak Suriye, Irak, Afganistan ve diğer ülkelerde silahlı örgütlere katılarak savaşanların Hanefi mezhebine mensup sayılmamasını da talep etti.

Tacikistan İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bildiride söz konusu konferansa Tacikistan dini, gelenek ve ayinleri düzenleme İşleri Komitesi Başkanı Süleyman Davlatzade, Tacikistan Ulema Konseyi Başkanı Saidulkaram Abdukadirzade, İslam Enstitüsü hocası Abdurrahim Karimov'un yanısıra Mirzo Ibronov, Mahmadullo Şarifzade ve Haci İsmail Pirmuhammadzade'nin katıldığı bildirildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.