Sosyal Medya

Dünya

Türkiye'den AB'ye 'yeni öneriler'

Brüksel'deki AB-Türkiye zirvesinde masada zorlu konular var. AB liderleri, mültecilerin Türkiye'de kalmasını konusunda diretiyor. Ege'ye duvar öremeyeceğini vurgulayan Türkiye tek başına mülteci yükünü kaldıramayacağını Brüksel'e iletti. Bir AB yetkilisi ise, "Türkiye'den gelen yeni öneriler zirveyi uzattı" dedi.



 

Brüksel'deki AB- Türkiye zirvesi öncesinde liderler mülteciler konusunda anlaşma ihtimali için 'ihtiyatlı bir iyimserliğe' sahip. Masada zorlu konular bulunuyor. AB için Schengen'in geleceği sıkıntılı. Bazı üye ülkelerin mültecileri durdurmak için sınırlara pasaport kontrolünü devreye sokması Schengen'i fiilen geçersiz kılmış durumda. AB liderleri, Türkiye ile anlaşıp mülteci akınını durdurmak ve mültecilerin Türkiye'de kalmasını sağlamak, aradan sızanları NATO gemileriyle engellemek, Yunanistan'da bulunan mültecilerin barınak sorununun giderilmesi için fon ayırmak gibi zorlu konular müzakare edilecek.

Reuters'e konuÅŸan bir AB yetkilisi, Türkiye'den gelen yeni önerilerin zirveyi uzattığını söyledi. Yetkili, "Türkiye daha fazla ÅŸey talep ediyor ve daha fazla ÅŸey yapmayı öneriyor" dedi. Bu önerilerin ne olduÄŸunu ise söylemedi. 

Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel, "Umarım bugünkü görüşmelerde ilerleme saÄŸlarız ancak önümüzde zorlu müzakareler var, sonuç almak biraz sürecek" yorumunu yaptı. Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande ise sadece mülteci konularının deÄŸil baÅŸka konuların da gündeme geleceÄŸini iÅŸaretini verirken, "Mülteciler konusunda iÅŸbirliÄŸi yapmamız Türkiye'deki basın özgürlüğünün korunması için tetikte olmayacağımız anlamına gelmiyor" diye konuÅŸtu. AB Dönem BaÅŸkanı Hollanda'nın BaÅŸbakanı Mark Rutte ise "Görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına dair orta karar bir iyimserliÄŸe sahibim" dedi.  

BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ise bu zirvenin Türkiye'nin AB üyeliÄŸi sürecinde bir 'dönüm noktası' olması umudunu dile getirirken, Avrupa'nın Türkiye, Türkiye'nin de Avrupa için 'vazgeçilmez' olduÄŸunu vurguladı. 

Reuters'a konuÅŸan bir Türk diplomat da mülteci yükünü Türkiye'nin tek başına omuzlamasının beklenmemesi gerektiÄŸine dikkat çekerken, "Ege Denizi'ne duvar öremeyiz" dedi. 

 

'Herkes ortak kararları uygulamalı'

Sabah BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ile görüşen Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Tsipras,  AB'nin mülteci paylaşım sürecini hızlandırması çaÄŸrısı yaptı. Solcu lider, "Avrupa'da bizim bazı deÄŸerlerimiz, prensiplerimiz var. Bunlardan bir tanesi yükü paylaÅŸma sorumluluÄŸuydu. Herkes ortak kararları uygulamalı" dedi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Brüksel'deki ilk adresi Avrupa Parlamentosu (AP) oldu. Başbakan, AP Başkanı Martin Schulz ile görüştü.

AP'de gerçekleşen ve yaklaşık yarım saat süren görüşme sonrası Schulz, yaptığı açıklamada, toplantıda sığınmacı krizi, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı, geri kabul anlaşması, vize serbestisi, sınır kontrolü, NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevi ve AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerini ele aldıklarını söyledi.

Çözüm Süreci ve Zaman gazetesine kayyum atanması gibi Türkiye'deki iç meseleleri de görüştüklerini ifade eden Schulz, şöyle konuştu: "Başbakan ile açık bir görüş alışverişinde bulunduk. Benimle aynı fikirde değildi. Bu şaşırtıcı değil. AB ve AP için basın özgürlüğünün Avrupa kimliğinin temel bir unsuru olduğu üzerinde durdum. Başbakan, konuya dair değerlendirmesini yaptı. Başbakan'ın açıklamalarını not aldım" dedi.

Schulz, görüşmede AP'nin Türkiye raporu taslağının da gündeme geldiğini ifade etti.

AP BaÅŸkanı Zaman gazetesine kayyum atanması ile ilgili bir soru üzerine ise, "Bir darbe davası var. Ama darbe davası, bağımsız bir gazeteye karşı polis eylemine yol açamaz. Gazeteyle ÅŸahsen aynı görüşü paylaÅŸmasam da, Zaman'ın en istekli okuyucusu olmasam da, basın özgürlüğü Avrupa kimliÄŸinin müzakere edilmez bir unsurudur" dedi. 

Kaynak: Reuters, AFP, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.