Sosyal Medya

YaÅŸam

Sosyal medyaya noter kaydı

Yapılan düzenlemeyle noterlik işlemlerinin tümü e-arşive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek. Ayrıca noterler sosyal medya paylaşımlarını kayıt altına alabilecek



Noterler, Elektronik Ortamda Tespit uygulamasıyla sosyal medya ve internet sitelerinde görülen bir paylaşımın kaydını yapılabilecek. 

Türkiye Noterler BirliÄŸi'nden (TNB) yapılan açıklamaya göre, noterlik iÅŸlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını saÄŸlayan 1512 sayılı Noterlik Kanunu’na eklenen 198/A maddesi kapsamında, noterlik iÅŸlemlerinin tümü e-arÅŸive kaydedilecek ve yasal sınırlar çerçevesinde elektronik ortamda paylaşılabilir hale gelecek.

GeçtiÄŸimiz günlerde yürürlüğe giren noterlik iÅŸlemlerinin elektronik ortamda yapılması imkanını getiren düzenleme ve buna dayalı olarak çıkartılan Noterlik Ä°ÅŸlemlerinin Elektronik Ortamda Yapılması Hakkında Yönetmelik ile TNB bünyesinde noterlik iÅŸlemlerinin tek merkezden ulaşılabileceÄŸi bir merkezi e-arÅŸiv oluÅŸturulacak.

ELEKTRONÄ°K ORTAMDA TESPÄ°T BAÅžLIYOR

Elektronik Ortamda Tespit uygulaması ile artık internet ortamındaki her türlü veri elektronik olarak tespit edilebilecek. Aynı zamanda bilgisayar, cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi her türlü donanımdaki verilerin de tespiti mümkün olacak.

Yeni dönemi deÄŸerlendiren TNB BaÅŸkanı Yunus Tutar, "Artık sosyal medyada veya internet sitelerinde gördüğünüz ya da okuduÄŸunuz bir yayını, haberi kayıt altına aldırabileceksiniz. Bu yenilikle TNB portala girerek tespit edilmesini istediÄŸiniz yeri online belirleyebileceksiniz. Sistem arka planda her adımı kaydediyor, hangi sayfayı açtınız, nereyi tıkladınız gibi tüm bilgiler kaydediliyor. Bu veriler ve iz kayıtları özet bilgileri alınarak zaman damgası ile damgalandıktan sonra deÄŸiÅŸtirilemez bir ÅŸekilde TNB Bilgi Sistemleri'ne kaydediliyor ve size bir baÅŸvuru numarası veriliyor. Ertesi gün size verilen baÅŸvuru numarasıyla ya da TNB web sayfasındaki e-baÅŸvuru bölümünden istediÄŸiniz noteri seçip baÅŸvuru yaparak noterden tespit tutanağınızı alıyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

SOSYAL MEDYA PAYLAÅžIMLARI NOTERLERCE TESPÄ°T EDÄ°LEBÄ°LECEK

Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşım ve yazışmaların son günlerde çok gündemde olduÄŸunu, bu tip ihtilaflarda delile ihtiyaç duyulduÄŸunu ifade eden Tutar, “Birisi sosyal medyada sizin hakkınızda bir paylaşımda bulunmuÅŸ, dava açacaksınız. Bunun için delil olarak noter tespit tutanağı kullanacaksınız. Ancak siz notere gidene kadar yazan kiÅŸi bunu silebilir. Ekran görüntüsünü alsanız bile delil olarak kullanılamayabilir. Ä°ÅŸte elektronik ortamda tespit bu gibi durumlarda kullanılabilecek. Her gün, 24 saat çalışan bir sistem. Bu sistem tespit edilen konu ile ilgili yargı sürecinde denetime elveriÅŸli bir arÅŸive olanak saÄŸlıyor” bilgisini verdi.

Tutar, 1 Mart’ta yürürlüğe giren Noterlik Kanunu 198/A maddesi ile birlikte noterlikte yeni bir dönem baÅŸladığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Noterlik iÅŸlemlerinin elektronik ortamda yapılmasına imkan tanıyan yasal düzenlemeyle, noterlik kurumunun çağın gerektirdiÄŸi koÅŸullara göre yeniden yapılanması kapsamında önemli bir adım atılmıştır. VatandaÅŸlarımız artık TNB web sitesi üzerinden iÅŸlem yapmak istediÄŸi noterliÄŸi seçerek noter randevusu alabilecek. Aynı zamanda noter iÅŸlemleri için gerekli belgelerini notere gitmeden online göndererek iÅŸlemlerin ön hazırlığını yaptırabilecek.”

Yapılan yasal düzenleme ile baÅŸka bir yeniliÄŸin daha devreye alınacağını ifade eden Tutar, noterliklerde imza onayı olmadan gerçekleÅŸtirilen ihtarname, ihbarname, çeviri, örnek verme ve tespit gibi iÅŸlemlerin artık elektronik imza ile noterliÄŸe gelmeden yapılabileceÄŸini bildirdi.

Tutar, elektronik ortamda hazırlanan noterlik belgesinin de ıslak imza yerine e-imza ile imzalanabileceÄŸini ve noter belgesinin kağıt ortamında olduÄŸu gibi elektronik ortamda e-belge olarak geçerli olacağını vurguladı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.