Sosyal Medya

Dünya

Putin'den Avrupa'daki aşırı sağcılara nakit para

Moskova'nın Avrupa'da aşırı sağcılara, AB'ye muhalif tutumlarından dolayı nakit yardımı yaptığı ortaya çıktı



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Avrupa'da aşırı saÄŸ ve sol partilerle yakın iliÅŸkiler kurarak Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Rusya'ya karşı politikalarında etkili olmaya çalıştığı bu çerçevede parti yöneticilerinin Moskova’da ağırlandığı ve partilere mali destek verildiÄŸi belirtiliyor.

The Guardian'da yer alan bir analizde, Putin'in Ulusal Cephe gibi aşırı sağcı partilere yardım etmesinin amacı AB'yi zayıftlatmak ve gelecekteki muhtemel liderlerle iktidarlarını güçlendirmek olduğu belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde Jean-Marie Le Pen'in Ulusal Cephe, Rusya'dan para aldığını teyit etmişti. Öte yandan Ulusal Cephe'nin Moskova'dan 11 milyon euro'dan fazla para aldığı bildiriliyor.

Son dönemde Le Pen, Rusya'nın Ukrayna'daki faaliyetlerini övmüş, Putin'in Kırım'ı ilhakıyla sonuçlanan Kırım referandumunun yasal olduğunu savunmuştu. Avrupa'nın diğer aşırı sağ partilerinden FPÖ ve UKIP de aynı tutumu benimsemişti. Öte yandan, Avrupa Parlamentosunun 25 Mayıs 2014'teki seçimlerinde Ulusal Cephe'nin Fransa'da ilk sırayı alması üzerine Putin, yaptığı bir konuşmada Le Pen'i övmüştü.

Avrupa'daki Radikal hareketler ile Putin arasındaki ilişkiyi değerlendiren Atlantik Konseyi Analisti Alina Polyakova, Putin'in Avrupa'daki aşırı sağ partilere ideolojik ve mali açıdan destek verdiğini savunmuştu.

Fransa'da aşırı sağ FN'nin Rusya ile ilişkileri kuruluşundan beri sürekli gelişti. FN'nin kurucusu Jean-Marie Le Pen 1991 yılında ilk kez gittiği Moskova'da milliyetçi Vladimir Jirinovski'yle yakın ilişkiler kurmuş, sonrasında ise düzenli olarak gerçekleştirdiği Rusya ziyaretlerinde ülkenin önde gelen siyasetçileri tarafından ağırlanmıştı.

Le Pen, 2005'teki Moskova ziyaretinde ise Vladimir Putin'in Kremlin'de, kimseye açık olmayan odalarını ziyaret etme şansını bulmuştu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.