Sosyal Medya

Dünya

Moore: PKK-PYD bağlantısını inkâr etmek aptal bir davranış olur

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, PYD'nin PKK ile bağlantısını inkâr etmenin "aptal bir davranış" olacağını söyledi ve "YPG’nin Rusya ile temasının da farkındayız ve bu bizi çok rahatsız ediyor" dedi.



Ä°ngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Milliyet gazetesinden Serpil Çevikcan'ın sorularını yanıtladı. Moore, PYD'nin PKK ile baÄŸlantısını inkâr etmenin "aptal bir davranış" olacağını söyledi ve "YPG’nin Rusya ile temasının da farkındayız ve bu bizi çok rahatsız ediyor" dedi.

‘PYD’nin bütün ofislerinde Öcalan’ın posterleri asılı’

Moore, "Türkiye; PYD’yi terör örgütü olarak nitelendiriyor. Ä°ngiltere’nin PYD konusundaki yaklaşımı nedir?" sorusuna ÅŸu yanıtı verdi:

"BirleÅŸik Krallık PKK’yla mücadelede Türkiye’nin en iyi ortağı. PKK’ya, BirleÅŸik Krallık’ta serbest hareket edememesi ve finansman temin edememesi için ciddi operasyonlar gerçekleÅŸtiriyoruz. Tabii ki biz PYD ve YPG’nin yapısı konusunda naif deÄŸiliz veya tamamiyle gözümüz kapalı deÄŸil. Ve bu grupların PKK ile birtakım baÄŸlantıları olduÄŸunu biz de farkediyoruz. Zaten böyle bir baÄŸlantının var olması ihtimalini reddetmek biraz aptal bir davranış olur diye düşünüyorum. Çünkü YPG’nin ve PYD’nin herhangi bir ofisine, iÅŸyerine gitseniz onların duvarlarında Abdullah Öcalan’ın fotoÄŸrafını görüyorsunuz. Ve biz de dost ve müttefik olan Türk meslektaÅŸlarımızla hep dürüst olduk. Kendilerine diyoruz ki nihayetinde PYD ve YPG Suriye’nin bir gerçeÄŸi. Dolayısıyla biz bu gerçek yokmuÅŸ gibi davranamayız. Suriye’de gerçekten önemli bir rol de oynadıklarını düşünüyoruz; özellikle DAEÅž’le mücadele konusunda. Bunlar Suriye’nin gerçekleri, gözardı etmemiz mümkün deÄŸil. Ama naif deÄŸiliz. DışiÅŸleri Bakanımızın da kısa süre önce açıkladığı gibi, biz YPG’nin Rusya ile temasının da farkındayız ve bu bizi çok rahatsız ediyor."

‘Rusya-PYD koordinasyonu açık’

Çevikcan'ın "DışiÅŸleri Bakanınız Hammond, Kürt güçleri, Esed rejimi ve Rus hava kuvvetleri arasındaki koordinasyona dair çok rahatsız edici kanıtlar gördüğünü söyledi. Nasıl kanıtlar bunlar?" sorusuna ise Moore'un yanıtı şöyle oldu:

"Buradaki kanıt ifadesi mahkemede sunulacak bir kanıt gibi algılanmamalı. Ama çok açık olan bazı geliÅŸmeler var. Mesela YPG Afrin’den ilerlemeye baÅŸladığında özellikle Türkiye’nin, bizim ve diÄŸer ülkelerin desteklediÄŸi ılımlı muhalif güçlere karşı ilerleme gerçekleÅŸtirmeye baÅŸladığında kendilerine Rusya uçakları tarafından hava koruması saÄŸlandı ve YPG’nin ilerleyiÅŸinin hemen önündeki muhalif gruplar Rus uçakları tarafından bombalandı. Bu çok açık bir koordinasyonun olduÄŸunu gösteriyor. Bu nedenle Türkiye haklı. Cenevre’de yapılacak olan müzakerelerde YPG, muhalifleri temsil eden delegasyonda bulunamaz. YPG muhalif güçlerin bir parçası deÄŸil. Ama tabii ki barış süreci ilerledikçe Suriyeli Kürt halkın da bu barış sürecinde temsil edilmesi gerektiÄŸini hepimiz kabul ediyoruz. Fakat bu gruplar Suriye’de bir faktör ve Türk dostlarımıza onlarla (PYD) muhatap olmuyormuÅŸuz gibi davranmıyoruz."

‘Orası Kürt alan deÄŸil’

Moore, Suriye sınırında bir Kürt koridoru oluşturma çabalarıyla ilgili de şunları söyledi:

"PYD’nin söz konusu bölgede kanton ilan etmesini ilk eleÅŸtiren ülkelerden biri olduk. Bölgeyi kendi kontrolleri altında ilan etme hakları yok. Barış sürecini ekarte edip önceden bir adım atılmaması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü ve Uluslararası Af Örgütü’nün de raporlarını not ettik. ‘Menbiç cebi’ olarak adlandırılan o koridorda yaÅŸayan grupların büyük çoÄŸunluÄŸu Sünni Arap ve desteklediÄŸimizi bahsettiÄŸimiz gruplar. Burası Kürt bir alan deÄŸil. Bölgedeki yerel halkın kendi gündemini kontrol hakkı olması gerektiÄŸini düşünüyoruz. Türkiye’nin söz konusu koridor yapısıyla ilgili hassasiyetini anlayışla karşılıyoruz."

‘Süreci PKK bitirdi ateÅŸkes ilan etmeli’

"Türkiye’nin PKK’ya karşı kendini savunma hakkı olduÄŸuna inanıyoruz. Militanlara veya teröre karşı yürütülen her türlü operasyonda olduÄŸu gibi bu alanda da yapılan adımlar orantılı olmak durumunda. Ä°nsan haklarının korunmasına özen gösterilmeli, sivil kayıpların en az seviyeye indirilmesi için uÄŸraşılmalı. Temmuz ayında iki polis memurunu ÅŸehit etmesiyle ateÅŸkesi sonlandıran tarafın PKK olduÄŸunu biliyoruz. PKK’nın barış sürecinin tekrar baÅŸlatılabilmesi için öncelikle ateÅŸkesi ilan etmesi çok önemli. BirleÅŸik Krallık, Ä°rlanda kökenli terörden kaynaklı Kuzey Ä°rlanda’da acı bir deneyime sahip. Kendi deneyimimizden de gördük ki bu gibi durumlarda kalıcı bir çözüm saÄŸlayabilmenizin tek yolu barış süreci. Dolayısıyla konuÅŸmak zorundasınız. Türk hükümetindeki meslektaÅŸlarımıza bu yönde telkinlerde bulunuyoruz. Süreç ilk baÅŸladığında büyük destek vermiÅŸtik süreci baÅŸlatan ErdoÄŸan’a. PKK ile barış sürecinin cesur bir siyasi adım olduÄŸu görüşündeydik."

‘EleÅŸtirilere üzülüyorum’

"Türkiye DAEÅž ile mücadelemizde hayati önem taşıyan, koalisyonun can damarını oluÅŸturan ortağımız. DAEÅž’le mücadele ortaklığımızın gerçekten iyi olduÄŸunu söyleyebilirim. Özellikle de bu sözde yabancı savaşçılar konusundaki ortaklığımız çok iyi. Bugün bu radikalleÅŸme süreci internet üzerinden gerçekleÅŸiyor ve tespit edilebilmesi de çok zor. Biz bu ÅŸahısların Suriye’ye gitmiÅŸ olabileceÄŸini öğrenip akabinde Türk yetkililerini bilgilendiriyoruz. Söz konusu ÅŸahsı taşıyan uçağın Türkiye’ye iniÅŸinden yarım saat önce gibi bir sürede bilgi verebilirsek gerçekten Türk tarafı muhteÅŸem bir ÅŸekilde harekete geçiyor ve uçak iner inmez gözaltında tutuyor, bize iade ediyor. Gerçekten bu konuda baÅŸarılılar. Gerek 15-16 milyon nüfusa varabilen Ä°stanbul gibi büyük bir ÅŸehirde olsun, gerekse aradaki küçük ÅŸehirlerde, pek çok alanda bu ÅŸahısların tespiti konusunda baÅŸarılılar. Zaman zaman Türkiye’nin bu alandaki çabalarına yönelik eleÅŸtirileri görüyorum ve aslına bakarsanız üzülüyorum, rahatsızlık duyuyorum."

Kaynak: Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.