Sosyal Medya

Güncel

Kalemleri engel tanımadı

CNR Kitap Fuarı ‘Engelsiz Bir Dünya’ konsepti ile Cuma günü kapılarını açtı. 36 engelli yazar fuara katılıyor. 13 Mart'a kadar açık olacak fuarda bu sene ilk defa Arapça kitap bölümü de yer alıyor.



Bu yıl üçüncüsü düzenlenen CNR Kitap Fuarı’nın teması ‘Engelsiz Bir Dünya’.  Cuma günü kapılarını açan fuarda bu sene bir ilk de gerçekleÅŸiyor. O da Arapça kitaplar için ayrı bir ayrı bir bölüm açılması. Fuara dokuz Arap ülkesinden 75 farklı yayıncı katılıyor.

Fuarın organizatörlerinden Yeditepe Yayınevi İşletmecisi ve Basın Yayın Birliği Genel Sekreteri Mustafa Karagülleoğlu bu seneki konseptlerini şöyle anlatıyor:

“Üçüncü yılımızda iki farklı konsept belirledik. Birincisi Engelsiz YaÅŸam Platformu ile engelli yazarlarımızı ağırlamak, ikincisi de Arap yayıncıları ağırlamak. Arapça’yı seçmemizin nedeni ortak bir coÄŸrafyaya ve ortak bir kültüre  sahibiz. Ticari olarak da Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelerde yaÅŸanan karışılıklardan dolayı oradaki yerel yayıncılar yeni pazarlar arayışındaydı. Belki bir kısım ortaklıklar belki birlikte bir matbaa ya da ortak yayınevi kurma gibi çalışmalar yapabiliriz. Bu tür fuarlar buna vesile olabilir.”

Karagülleoğlu bu yıl üçüncüsünü düzenledikleri fuara ilginin her geçen yıl arttığını söylüyor:

“Geçen  sene 450 marka vardı, bu sene 600 markaya kadar yükseldik. Ä°lk sene 176 bin ziyaretçi, ikinci seferinde 230 bin ziyaretçi, bu seneki hedefimiz 400 bin ziyaretçi. “

Suriyeli yayıncı Alaaddin ErrifaÄŸi Halep’teki yayınevin savaÅŸtan dolayı bırakıp Mısır’a yerleÅŸtiÄŸini söylüyor.
Fotoğraf: Sümeyye Ertekin

 

“Türkiye Arap yayınevleri için yeni bir pazar”

Arapça kitaplar yayınlayan Ä°rÅŸad Kitapevi’nden Muhammed Eyüp, ilk defa bu fuara katıldıklarını, ilginin ise yüksek olduÄŸunu söylüyor:

“Özellikle Arapça dini kitaplara ilgi var. Arap ülkeleri burayı yeni bir pazar olarak görüyor. Önceden Arap turistler vardı, ancak Suriyeliler ile birlikte Arap nüfusun artmasıyla Arapça kitap da ihtiyaç haline geldi. Ä°lk günden ilgi gördük diyebilirim”

Suriyeli yayıncı Alaaddin ErrifaÄŸi Halep’teki yayınevin savaÅŸtan dolayı bırakıp Mısır’a yerleÅŸmiÅŸ. Åžimdi Mısır’dan yönetiyor yayınevini. Ä°lk defa Türkiye’ye gelen ErrifaÄŸi, burada Arapça kitap okuru potansiyeli yüksek olabileceÄŸini düşünüyor:

“Ben her zaman tarihe önem veririm. Osmanlı Devleti Arap coÄŸrafyasında uzun yıllar hüküm sürdü. Buradaki insanların da Arapça kitaba ihtiyaç ve ilgi duyduklarını düşünerek buraya geldik.”

Engelli yazar Ömer Bekir Kazan dört kitap yazdı.
[Fotoğraf: Sümeyye Ertekin]

 

“Okuma yazma bilmeden iki kitap çıkardı”

‘Engelsiz Bir Dünya’ konseptiyle açılan fuara Türkiye ve çevre ülkelerden 36 engelli yazar da katılıyor.

Onlardan biri de bedensel engelli olan 40 yaşında Ömer Bekir Kazan. Daha okuma yazama öğrenmeden iki kitap yazdı. 32 yaşında okuma yazma öğrendi. Ardından iki kitap daha yazdı. Şimdi açıköğretimde Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü birinci sınıfta okuyor. Kazan en çok hikaye ve roman yazmayı sevdiğini söylüyor:

“Hikayelerden derleme yaptım, sonra Türkiye’de yapılmamış bir ÅŸey yaparak bu hikayelerin alına kendi yorumumu ekledim. Bu insanların çok ilgisini çekti.  Kimi ise neden yorum kattınız diye sordu. Öyle ÅŸeyler var ki dünyada ve Türkiye’de bunlara bir tepki gösterme ihtiyacı görüyor insan. Ben ÅŸuna inanıyorum. Engelli de olsa hayatın her dalında bir engelli yorum yapmalı. Dünya siyasetine engelliler de bir bir ÅŸey söyleyemeyecekse dursun o zaman bu dünya.”

Polisiye roman yazmak için polis arkadaşlar edindi

Bedensel engelli 40 yaşındaki Senem Ünal bin kadar şiiri var. Yaında bir de şiir albümü çıkarmayı planladığını söylüyor:

“14 yaşımdan beri ÅŸiir yazıyorum. Åžu an üçüncü kitabım baskıda. Bir de ÅŸiir albümü çıkaracağım. Ä°lk defa kitap fuarına katıldım. Kimi zaman engellilere yönelik kimi zaman ise hayata, hayellerime dair ÅŸiirer yazıyorum.”

27 yaşındaki Taha Yıldız ise polisiye roman yazmayı seviyor. İlk kitabı da bir polisiye roman. Yıldız bu kitabı yazmak için iki yıl boyunca polis ve adli tıp ile neredeyse içiçe yaşamış. Hikayesini ise şöye anlatıyor:

“Ben küçüklüğümden beri okumaya meraklıydım. En büyük hayalim cinayet masasında çalışmaktı. Ama durumumdan dolayı olamazdım. Ben de hayallerimi kiaba dökeyim dedim. Ä°lk kitabımı çıkardım. Bu kitap için iki yıl boyunca polislerle tanıştım. Adli Tıp’a çokça gidip geldim. Onlar benden çok ÅŸey öğrendi ben de onlardan. Bundna sonra da polisiye roman yazmaya devam edeceÄŸim.”

600 markanın katılımı ve 900'ün üstünde imza, söyleşi, sergi, atölye çalışmaları gibi etkinliklerin gerçekleştirileceği fuarı, kitapseverler 13 Mart'a kadar ziyaret edebilecek.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.