Sosyal Medya

Güncel

Eski Brezilya lideri Lula'ya soruÅŸturma

Brezilya'da Eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, devletin petrol şirketiyle ilgili yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltına alındı. Gözaltı kararı sonra lula taraftarları ile karşıtları arasında birbirine girdi.



Brezilya’da devlete ait petrol ÅŸirketi Petrobras’ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle baÅŸlatılan soruÅŸturma çerçevesinde polisin evine baskın düzenlediÄŸi eski Devlet BaÅŸkanı Luiz Inacio Lula da Silva gözaltına alındı.

Lula, “Tüm yapmaları gereken evime geleceklerini önceden söylemeleriydi. Ama maalesef, küstahça, kibirlice ve kışkırtıcı bir ÅŸekilde bunu yaptılar.“dedi.

Luiz Inacio Lula da Silva Brezilya’da iki dönem devlet baÅŸkanlığı yapmış 2011 yılında görevden ayrılmıştı.

Devlet BaÅŸkanı Dilma Rousseff ise yaptığı açıklamada eski Devlet BaÅŸkanı Lula’nın gereksiz bir ÅŸekilde gözaltına alınmasına karşı çıktığını’ dile getirdi.

Brezilya BaÅŸsavcısı Fernando Lima, Petrobras yolsuzluk skandalında adı geçen inÅŸaat firmalarının Lula Enstitüsüne, 8,12 milyon dolar deÄŸerinde bağış ve ödeme yaptığını, Lula’nın bu konuda sorgulanmak üzere gözaltına alındığını bildirdi.

BaÅŸsavcı Lima, Lula ve ailesinin bazı projelerini gerçekleÅŸtirmek için aldıkları mali yardımı inceliyoruz.” dedi.

Bağışlarla ödemelerin yasal ve ÅŸeffaf olduÄŸunu savunan Lula Enstitüsünden yapılan açıklamada ise Petrobras soruÅŸturması sırasında müfettiÅŸlerle iÅŸbirliÄŸi yapan eski Devlet BaÅŸkanı’na yönelik “ÅŸiddetin, keyfi, yasadışı ve yersiz olduÄŸu” belirtildi.

Bu arada Lula’nın gözaltında alınmasının ardından eski Devlet BaÅŸkanı’nın evinin önünde ve Congonhas Havalimanı’nda yandaÅŸları ve karşıtları arasında çatışmalar çıktı.

Brezilya’da bu sabah polis Lula’nın Sao Paulo yakınındaki San Bernardo’daki evine, Lula Enstitüsü dahil olmak üzere eski Devlet BaÅŸkanı ile baÄŸlantılı adreslere baskın düzenlemiÅŸti.

Brezilya Devlet BaÅŸkanı Dilma Rousseff’in 2003-2010 arasında Petrobras’ın baÅŸkanlığını yaptığı sırada, ÅŸirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Bu iddialarla ilgili mart ayında soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı.

SoruÅŸturma kapsamında aralarında ÅŸirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iÅŸ adamlarının bulunduÄŸu 100’den fazla kiÅŸi gözaltına alınmıştı. Petrobras’ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.