Sosyal Medya

Güncel

BM: 400 bin mülteci Türkiye'den alınmalı

BM; iki yıl içinde Türkiye’den 400 bin mültecinin alınması gerektiğini bildirdi



BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, Türkiye üzerindeki yükün hafifletilmesi için 400 bin Suriyeli’nin ülkeden alınarak dünyaya dağıtılması gerektiÄŸini bildirdi. BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel, mültecilerin iki yıl içinde Türkiye’den alınabileceÄŸini belirtirken; Avrupa, Rusya ve ABD’den daha fazla çaba göstermelerini istedi.

Türkiye ile AB, kasım ayında mülteci ortak eylem planında uzlaÅŸmıştı. AnlaÅŸma ile Türkiye’ye sığınmacı akınının kontrolü karşılığında 3 milyar euro yardım yapılması ve vize muafiyeti verilmesi kararı alınmıştı. Almanya ayrıca, Türkiye’den yılda 250 bin mülteci alınarak bu kiÅŸilerin belirli kotalar kapsamında AB ülkelerine dağıtılmasını önermiÅŸti. Ancak Yunanistan’a yönelik göç akınında belirgin bir azalma yaÅŸanmaması nedeniyle AB ülkeleri bu plandan uzaklaÅŸtı.

MERKEL-HOLLANDE MÜLTECİLERİ GÖRÜŞTÜ

Almanya Åžansöyesi Angela Merkel ve Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, pazartesi günü yapılacak Türkiye-AB zirvesi öncesinde AB’nin alacağı tutumu görüşmek üzere dün bir araya geldi.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Hollande, Suriye’deki savaÅŸtan kaçan mültecilerin “bölgede kalması” konusunda hemfikir olduklarını söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Alman hükümet sözcüsü ise Türkiye-AB zirvesinde, “Avrupa’nın dış sınırlarını korumaya ve Yunanistan’a yardım etmeye odaklanılacağını” belirtti.

Sözcü, mültecilerin Türkiye’den alınarak Avrupa’ya yerleÅŸtirilmesinin ise gündemde olmadığını belirtti. Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmede Moskova’nın Suriye’deki ateÅŸkese baÄŸlılığını bildirdiÄŸini belirten Merkel, Suriye’de siyasi çözüme varılması Türkiye’nin çıkarına olduÄŸunu, böylece Türkiye’ye mülteci geçiÅŸlerinin duracağını söyledi. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.