Sosyal Medya

Güncel

ABD'nin Suriye'deki 'Arapça' skandalı

ABD’nin, Suriye’deki ateşkes ihlallerinin bildirilmesi için kurduğu acil çağrı merkezindeki personelin Arapça bilmediği ortaya çıktı.



BM Suriye Ã–zel Temsilcisi Staffan de Mistura ülkede ateÅŸkesin baÅŸarıyla sürdürüldüğünü iddia ederken ABDDışiÅŸleri Bakanlığı'nın, Suriye'deki ateÅŸkes ihlallerinin bildirilmesi için açtığı 24 saat görev yapan çaÄŸrı merkezinde çalışanlarınArapça bilmediÄŸi ortaya çıktı. Suriye'den yayın yapan Syria Direct adlı gazeteci platformu, ateÅŸkesi ihlal eden bir çok olay gerçekleÅŸtiÄŸini ama bu ihlallerin detaylarının ABD yetkililerine bildirilmesinin neredeyse imkansız olduÄŸunu yazdı. Suriyelilere telefonda Ä°ngilizce “Merhaba, burası ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Suriye çatışmaları sonlandırma çaÄŸrı merkezi, size nasıl yardımcı olabiliriz?” denildikten sonra Arapça bilmeyen personel konuÅŸmaya devam ediyor.

TEK KELÄ°ME ANLAMADI

Bir görevlinin, Hama'nın güneyindeki Harbnifsah köyünün adını sürekli “Harb Bebsi”yani “Pepsi Savaşı” olarak telaffuz etmesi, çaÄŸrı merkezi hakkında ciddi tartışmalara neden oldu. Syria Direct'te baÄŸlı gazeteci Orion Wilcox da Humus bölgesinde tanık olduÄŸu ateÅŸkes ihlallerini bildirmek için hattı aradığını ama telefona çıkan yetkiliye bir ÅŸey anlatamadığını aktardı. Wilcox, “KonuÅŸmaya çalışıyor ama baÅŸarmıyor. Niçin Arapça bilmeyen bir ABD'liyi buraya koyuyorlar? Ona Humus'taki ihlallerin detaylarını verecktim ama Humus kelimesinden baÅŸka bir ÅŸey anlamadı.” diye konuÅŸtu. Muhabir Usame Ebu Zeyd de, Hama'da Rusların ateÅŸkesi ihlal ettiklerini, çaÄŸrı merkezini aradığında ise yanlış numara denilerek telefonun yüzüne kapatıldığını aktardı.

TONER'DEN PÄ°ÅžKÄ°N CEVAP

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de, çaÄŸrı merkezinin yeterince geliÅŸmiÅŸ olmadığını ve Arapça bilgilerinin yetersiz olduÄŸunu kabul etti. Toner, “Bu hataları düzeltmeye çalışıyoruz çünkü gelen aramalara cevap verebilecek Arapça konuÅŸan birilerinin burada olması önemli.” dedi. Suriyeliler ayrıca baÅŸka yöntemlerle de ABD DışiÅŸleri Bakanlığı'na ulaÅŸabiliyor. Bu yöntemler arasında kısa mesaj, email ve Google Voice gibi teknolojik yollar bulunuyor. ABD'nin çaÄŸrı merkezindeki dil sıkıntılarından dolayı ise birçok Suriyelinin, Arapça bilen personeli bulunan BirleÅŸmiÅŸ Milletler çaÄŸrı merkezine ulaÅŸtığı bildirildi. Syria Direct platformu ayrıca çatışma bölgelerindeki Suriyelilerin “ABD'nin Suriye'de sahada neler gerçekleÅŸtiÄŸine dair hiçbir fikri yok.” dediÄŸini bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.