Sosyal Medya

Güncel

BM yeni genel sekreter seçecek

Birleşmiş Milletler, bu yıl sonunda görev süresi dolacak Genel Sekreter Ban Ki-mun'un yerine geçecek ismi seçecek.



BM'nin 8. Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yıl sonunda, beÅŸer yıllık iki dönem halinde yürüttüğü BM Genel SekreterliÄŸi görevinden ayrılacak. Yıl sonuna kadar BM'nin yeni genel sekreteri belirlemesi gerekiyor.

Seçim süreci başladı ve bugüne kadar farklı ülkeler tarafından 7 aday gösterildi. Bu yıl ilk kez adaylar BM Genel Kurulunda propaganda konuşması yapma ve nasıl bir yönetim sergileyeceklerini ifade etme şansı bulacaklar. Bu konuşmaların 12 Nisan'da başlaması planlanıyor.

Seçim süreci ise iki aşamalı gerçekleşiyor. Genel sekreter, 5 yıllık süre için BM Güvenlik Konseyi (BMGK) önerisi üzerine BM Genel Kurulunun onayıyla seçiliyor. Görev süresini dolduran genel sekreter tekrar aday gösterilebiliyor.

Güney Kore'nin eski Dışişleri Bakanı olan Ban Ki-mun, 2016 sonunda BM'deki 10. yılını tamamlayacak Ban'ın tekrar seçilmesinin önünde bir engel bulunmuyor ancak BM tarihinde hiçbir genel sekreterin iki dönemden fazla görev yapmamış olması bu konuda bir teamül oluşmasını sağladı.

Daha önce ABD, geçen ay hayatını kaybeden Mısırlı Genel Sekreter Butros Butros Gali'nin ikinci dönem seçilmesini, Çin ise Avusturyalı Kurt Waldheim'ın üçüncü dönem için adaylığını veto etmiÅŸti. 

Genel sekreter beş coğrafi gruptan dönüşümlü olarak seçiliyor ve BMGK'nın daimi üyesi ülkelerin vatandaşları genel sekreter seçilmiyor.
Genel sekreterin sadece iki dönem görev yapabileceği, coğrafi bölgeler arasında dönüşümlü olacağı ve adayın BMGK'nın daimi üyelerinden olmaması yazılı kurallarda yer almıyor ancak bu uygulamalar teamül haline gelmiş durumda.

Kaynak : AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.