Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Anayasa'yı ihlal eden AYM, ben değilim

Erdoğan, Anayasayı açıklamalarıyla kendisinin değil, kararıyla Anayasa Mahkemesi'nin ihlal ettiğini savundu



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan FildiÅŸi Sahili, Gana, Nijerya ve Gine’yi kapsayan Batı Afrika’ya resmi ziyaretinde beraberindeki gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. ErdoÄŸan, Anayasayı açıklamalarıyla kendisinin deÄŸil, kararıyla Anayasa Mahkemesi'nin ihlal ettiÄŸini savundu.

Haberturk'ün haberine göre Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararı hakkında şunları söyledi:

"Yargı süreci bitti mi? Hayır. Siz daha süreç bitmemiÅŸken devreye giriyor, durumdan vazife çıkarmak suretiyle böyle bir adım atıyorsunuz. Kaldı ki Sayın Anayasa Mahkemesi BaÅŸkanı, daha önceleri, ‘Gerekçe açıklanmadan karar açıklanmaz’ tezini savunan bir arkadaşımızdı. Kendisi ‘Anayasa Mahkemesi’nin verdiÄŸi karar her ÅŸeyin üstündedir, herkesi baÄŸlar’ diyor. Anayasa ve yasa deÄŸiÅŸikliklerinde evet baÄŸlayıcıdır ama bireysel baÅŸvurularla ilgili olarak böyle bir ÅŸeyi öne süremezsiniz. Karar herkesi zaten baÄŸlıyorsa, neden birinci mahkemeye tekrar gönderiyorsun? Birinci mahkeme kararında diretirse Anayasa Mahkemesi’nin verebileceÄŸi hiçbir karar yoktur. Nereye gider bu? O kiÅŸiler, isterlerse AÄ°HM’ye gidebilirler. AÄ°HM eÄŸer Anayasa Mahkemesi’nin verdiÄŸi istikamette bir karar verirse, o da sadece tazminat bakımından baÄŸlayıcıdır. Devlet de o tazminata itirazlarını yapar veya o tazminatı öder.

Kaldı ki sıradan bir olaydan deÄŸil, bir casusluk olayından söz ediyoruz. Bu, MÄ°T’in Bayırbucak Türkmenlerine yönelik attığı bir adımı deÅŸifre etme giriÅŸimidir. Buna kalkışmış olanlar, savcısıyla, askeriyle cezaevindeler. Hal böyleyken, neymiÅŸ, bu konuda alınan tedbir, düşünce ve fikir özgürlüğünü ihlalmiÅŸ. Bunun düşünce ve fikir özgürlüğü ihlaliyle ne alakası var? Medya mensubu her istediÄŸini yapma özgürlüğüne sahip midir? Ortada, devletin istihbarat teÅŸkilatının sırlarını ifÅŸa etme; olayları çarpıtma, Türkiye’yi DAÄ°Åž’e yardım eden bir terör örgütü gibi göstermeye kalkışma giriÅŸimi var. Efendim, ‘Bu beraat kararı deÄŸil, tutuksuz yargılanma süreci.’ DoÄŸrudur. Kusura bakmayın da, baÅŸkalarına uygun görülmeyen bu tür tutuksuz yargılamalar, ülkenin güvenlik sırlarını tehlikeye atanlara karşı uygulanırsa, bunun altından kalkamazsınız."

“Ä°HLALÄ° BEN YAPMADIM, AYM YAPTI”

Açıklamaları ile anayasayı ihlal ettiÄŸine dair iddialarla ilgili olarak da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Anayasa Mahkemesi’nin karar merciinde olanların ihlalde bulÅŸunduÄŸunu savundu.

ErdoÄŸan’ın konuyla ilgili görüşleri şöyle:

“Bu çerçevede, Anayasa’ya baÄŸlılığıma iliÅŸkin bazı arkadaÅŸların yaptığı açıklamalar var ki, bunlar da çok üzücü. Kusura bakmasınlar, Anayasa’ya baÄŸlılık ile bu iÅŸin uzaktan yakından alakası yoktur. Evet ortada bir Anayasa ihlali vardır. Ama Anayasa’yı ihlal eden ben deÄŸilim, bu Anayasa Mahkemesi’nin karar merciinde olanlardır. Bu ihlali maalesef göz göre göre yapmışlardır. 1. mahkeme Anayasa Mahkemesi’nin kararına uydu. Ama bu iÅŸin bittiÄŸi anlamına gelmez. Savcı karara itiraz edebilir. Ä°tiraz durumunda, üst mahkeme yeni bir süreci baÅŸlatabilir. Sayın BaÅŸkan bir Anayasa hukukçusu. Anayasa Mahkemesi’nin verdiÄŸi kararlar, Anayasa ve yasa deÄŸiÅŸiklikleri konusunda tabii ki baÄŸlayıcıdır. Ama bireysel baÅŸvurularla alakalı olarak böyle bir ÅŸey söylenemez. Dershane olayında da benzer ÅŸeyi yaÅŸadık, çok ciddi bir mahalle baskısı sonucunda bir karar alındı. Alınan kararla da gelinen nokta ortada. Verilen karar uygulanıyor mu, uygulanmıyor. Vakıa bu.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.