Sosyal Medya

Güncel

Bozkır: Vizeler kalkmazsa geri kabul anlaşması feshedilebilir

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, söz verilen tarihte vizeler kalkmazsa, göçmenlerle ilgili imzalanan 'geri kabul anlaşmasını' feshedebiliriz dedi



AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Volkan Bozkır, düşünce kuruluÅŸu German Marshall Fund’ın Washington’daki merkezinde yaptığı konuÅŸmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozkır, 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak Türkiye-AB zirvesinde enerji ve ekonomik üst düzey iÅŸbirliÄŸi, Gümrük BirliÄŸi’nin güncellenmesi, vizelerin Türk vatandaÅŸları için kaldırılması, müzakere fasıllarının açılması ve yasa dışı göç gibi konuların ele alınacağını hatırlattı.

Avrupa'nın, tarihinin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bozkır, "Dünyada gerçekten illegal göçten nemalanmak isteyen bir örgütlenme var. 6 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediliyor" dedi.

Türkiye’nin üzerine düşeni yaptığını, geçen yıl 146 bin illegal göçmen ile 4 bin 500 insan kaçakçısının yakalandığı bilgisini veren Bozkır, “Hiçbir ülke bu sorumlulukla tek başına bırakılamaz” diye konuÅŸtu.

VÄ°ZELER KALKMALI

Türkiye’nin AB ile vizesiz seyahat ve Geri Kabul AnlaÅŸması imzaladığını hatırlatan Bozkır, Türkiye’nin Geri Kabul AnlaÅŸması’nı haziranda yürürlüğe koyacağını söyledi.

Mart ve nisan ayında da Türkiye’nin kendisinden beklentilerini gerçekleÅŸtirmiÅŸ olacağını ifade eden Bozkır, “Ekim, kasım aylarında da AB’nin vizeyi kaldırma kararını alması lazım. Geri Kabul AnlaÅŸması ÅŸayet yürürlüğe girer, ekim kasım aylarında vize kalkmazsa Geri Kabul AnlaÅŸmasının içindeki hükme göre bizim anlaÅŸmayı feshetme hakkımız var. Bu birlikte yürüyen bir iliÅŸki” dedi.

SURİYE VE IRAKLILAR DAHİL DEĞİL

Bozkır, Türk vatandaÅŸlarının Avrupa’ya göç dalgası yaratacak durumu olmadığını dile getirdi ve Geri Kabul AnlaÅŸmasının da doÄŸru anlaşılması gerektiÄŸini vurguladı.

AnlaÅŸmanın yürürlüğe girmesini takip eden gün 1 milyon göçmenin Türkiye’ye gönderilmesi gibi bir düşünce söz konusu olmadığını vurgulayan Bozkır, "Suriyeliler ve Iraklılar Geri Kabul AnlaÅŸmasının kapsamında deÄŸildir. Bunun dışındaki ülkeler, kaynak ülkelerden olursa bu kabul edilebilecektir" dedi.

Yunanistan ile yapılan ikili Geri Kabul AnlaÅŸmasının çok daha önce imzalanıp yürürlüğe girdiÄŸini belirten Bozkır, son olarak gönderilen 300 kiÅŸinin Suriye ve Iraklılar dışındaki Yunanistan’a intikal etmiÅŸ illegal göçmenleri kapsadığını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.