Sosyal Medya

Güncel

Ateşkesi görüşecekler

Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere ve Almanya başbakanları ile Fransa Cumhurbaşkanıyla video konferans yaparak Suriye’de ateşkesi görüşecek.



Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron’ın sözcüsü Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande’ın yarın video konferans yoluyla görüşeceÄŸini açıkladı. Görüşmenin konusu Suriye’de ateÅŸkes olacak.

Açıklamada “Yarın BirleÅŸik Krallık, Fransa ve Almanya liderlerinin bir araya gelip BaÅŸkan Putin’e bu ateÅŸkesin devam ederek kalıcı olması ve gerçek siyasi geçiÅŸe yol açmasına olan ihtiyacı çok açık bir ÅŸekilde ifade etmesi için bir fırsat” ifadeleri kullanıldı.

Ateşkes Cumartesi başladı

Rusya ve ABD’nin üzerinde uzlaÅŸtığı Suriye’de hasmâne tutumların sonlandırılması anlaÅŸması cumartesinin ilk saatlerinde yürürlüğe girdi. BaÄŸlayıcılığı olan ateÅŸkes yerine ‘hasmâne tutumların sonlandırılması’ tabirinin tercih edildiÄŸi anlaÅŸmaya göre, Nusra Cephesi ve IŞİD’e karşı operasyonlar devam ediyor.

Suriyeli muhalefetin Cenevre görüşmeleri için oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, rejim ve Rusya'ya tepkili. Konseyin sözcülerinden Salim Muslet, ateşkes ihlâllerini durdurmak için bir mekanizma kurulması çağrısı yapıp, "Rusya ve rejimin yaptıklarını durduracak bir güç olmalı. Bugün (Pazartesi) Rusya 10, rejim 16 hava saldırısı düzenledi" diye konuşmuştu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed ise ateşkes anlaşmasına 'şans tanımak için' rejim güçlerinin, ihlâllere karşılık vermediğini ifade etmişti.

Son olarak BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye barış görüşmelerinin bir sonraki etabının Cenevre'de 9 Mart öğleden sonra başlayacağını açıklamıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.