Sosyal Medya

YaÅŸam

Bir aile üç hikâye

İç savaş yüzünden ülkelerinden kaçan yaklaşık 6 milyon Suriyelinin birçoğunun zor bir hayatı var. Bunlar içinde özel gereksinimi olanların durumu daha da zor. Tıpkı Türkiye'ye gelen dört çocuklu Ali ailesi gibi.



Asım Ali ve Manol Ali çifti... Ä°kisi de iÅŸitme ve konuÅŸma engelli. Dört çocukları var. Onlar normal konuÅŸabiliyor, duyabiliyorlar. Suriye’deki iç savaÅŸtan kaçarak üç yıl önce Türkiye’ye geldiler.  Türkiye’de kendilerine yeni bir hayat kurdular.

Onların hayatları aslında iç içe geçmiÅŸ üç hikâyeden oluÅŸuyor. Ä°ÅŸitme ve konuÅŸma engelli bir anne babanın, duyan ve konuÅŸabilen çocukları anne ve babalarının sesi kulağı olmuÅŸ... Çocuklar iÅŸaret dilini küçük yaÅŸta öğreniyor. Suriye’den zorlu bir yolculuk ile kaçıp Türkiye’de yeni bir hayat kuruyorlar... Ancak baba tek başına çalışarak evi geçindiremeyince, dil ve maddi sıkıntılar nedeniyle okula gidemeyen ailenin iki çocuÄŸu da tekstil atölyesinde çalışmaya baÅŸlıyor. 2,5 yıl çalıştıktan sonra çocuklar bir derneÄŸin Suriyeli çocuklara eÄŸitim kampanyası ile okula baÅŸlıyor.

Aile içinde işaret dili ile anlaşıyorlar

12 yaşındaki Rami, 10 yaşındaki Lima ve 7 yaşındaki Kina iÅŸaret dilini biliyor. Daha 1 yaşında olan ve Türkiye’de doÄŸan Merve’ye de iÅŸaret dilini öğretecekler.

Baba Asım Ali, çocukları Rami, Lima ve Kina ile konuşamadığı ve onları duyamadığı için çocuklarına küçük yaştan itibaren işaret dilini öğretti. 9 yaşındaki Lima işaret dilini nasıl öğrendiğini şöyle anlatıyor:

"Ben küçüktüm, babam hiç beni anlamıyordu, ben de onu... Ben öyle iÅŸaretliyordum ama o hiç anlamıyordu. Sonra bana iÅŸaret dilini öğretmeye baÅŸladı. Televizyonu gösteriyor ve onu iÅŸaret diliyle anlatıyordu. Meselâ cam böyle, kapı böyle... Ondan sonra  yavaÅŸ yavaÅŸ öğrendim."

Annesini saçını çekerek uyandırıyor

Yedi yaşındaki Kina da işaret dilini aynı şekilde öğrendi. Anne ve babalarıyla aile sohbetleri işaret diliyle, sessiz... Sessizliği tek bozan ise hiçbir şeyden haberi olmayan küçük Merve...

Daha bir yaşında olan Merve gece ağladığında annesi onu duyamıyor. Merve ise annesinin saçını çekerek onu uyandırmaya çalışıyor.

 
 

 

Çukura saklanarak kaçtılar

Bu sessiz ailenin Suriye’den kaçışı ise ayrı bir hikâye...

Baba Asım Ali, Suriye’deyken tekstil atölyesi iÅŸletiyordu. Durumları gayet iyiydi. Çocukları Rami, Lima ve Kina ile mutlu bir hayatları vardı. Ancak Suriye’de çıkan iÅŸ savaÅŸ milyonlarca Suriyeli gibi onların da hayatlarını derinden etkiledi. Türkiye’ye kaçmaya karar verdiler. Ancak bu kaçış da kolay olmadı. Suriye’den, savaÅŸtan kaçış hikayelerini ise 12 yaşındaki Rami şöyle anlatıyor:

“Biz Suriye’den amcamlarla birlikte kaçtık. Sınıra yaklaÅŸtığımızda kaç kilometre yürüdüğümüzü bilmiyorum ama yürüdük. Hava karanlıktı. Sonra bir asker gördük. Çukura saklandık. Çok korktuk. Asker gittikten sonra o çukurdan çıktık, kaçtık. Tel örgülerden geçtik. Bize bir ÅŸey olmadı ama annem ve babam oradan geçerken yaralandılar. Sınırdan geçtikten sonra ise artık güvendeydik. Rahatlamıştık.”

Önce Mardin’e ardından Ä°stanbul’a gelen Ali ailesi Ä°stanbul’da, BaÄŸcılar’da bir ev buldu ve orada yaÅŸamaya baÅŸladı. Baba Asım Ali, bir tekstil  atölyesinde çalışmaya baÅŸladı. Asım Ali, Suriye'deyken kendi evleri ve kendi iÅŸyeri olduÄŸunu söylüyor. Ali, "Orada ustaydım, burada çırak gibi çalışıyorum" diyor.  

2,5 yıl tekstilde çalıştıktan sonra okula başladılar

Rami, Suriye’deyken okula gidiyordu, üçüncü sınıftayken kaçıp Türkiye’ye geldiler. Ä°stanbul’da okula gidemedi. Babası evi tek başına geçindiremiyordu. Çocuklar da ona yardım etmek için çalışmak zorunda kaldı. Rami ve Lima bir tekstil atölyesinde iÅŸe girdi. Ä°ki buçuk yıl çalıştılar. Rami okula gitmeyi çok istediÄŸini ancak maddi sıkıntılardan dolayı gidemediÄŸini söylüyor:

“Ben Suriye’deyken okula gidiyordum, hiç çalışmıyordum, üçüncü sınıfa kadar okudum. Ama sonra Türkiye’ye kaçtık. Suriye'deyken biz evde rahattık yani güzeldi hayatımız. Okula gidip derslerimizi yapıyorduk. Ama Türkiye’ye geldim iÅŸe gitmek zorundaydım. Her gün namaz kılınca dua ediyordum, inÅŸallah Suriye’de savaşı bitsin inÅŸallah okula gideyim, iÅŸi bırakayım diye. Ä°ÅŸte çalışırken çok yoruluyordum. Åžimdi Sadakataşı DerneÄŸi ve Sawaid DerneÄŸi'nin baÅŸlattığı proje ile okula baÅŸladık kardeÅŸimle.”

Ağabeyi ile okula başlayan Lima, 2.5 yıl çalıştıktan sonra okula gittiği için çok mutlu olduğunu söylüyor:

“Suriye’den geldik. Ben önce okula gitmek istedim ama Türkçe bilmediÄŸim için o zaman okula kabul etmediler beni, Suriye okulu da yoktu o zaman. Ben bir sene evde oturdum. Sonra çalışmak istedim. Babam beni iÅŸe gönderdi, ben de iÅŸe gittim çalıştım. Åžimdi yardımlarla okula baÅŸladım. Ä°nsanlara faydalı olmak için doktor olmak istiyorum.”

Ailenin üçüncü kızı Kina 7 yaşında. O Türk okuluna gidiyor. Türkçeyi okulda, yeni yeni öğreniyor. Okulunu ve arkadaÅŸlarını seviyor. Kina, Ä°stanbul'u sevdiÄŸini söylüyor. Ancak evini, ülkesini, Åžam'ı çok özlüyor. "Suriye'de savaÅŸ bitsin, Åžam'a dönelim" diyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.