Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ile İngiltere, savunma alanında gizli bilgileri paylaşacak

Türkiye ve Birleşik Krallık, savunma sektöründe ikili ortaklığı geliştirmek için Güvenlik Anlaşması imzaladı Ankara’da imzalanan Güvenlik Anlaşması’yla iki ülke arasında savunma alanında gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân sağlayacak yasal zemin oluşturulmuş oldu.



BirleÅŸik Krallık BüyükelçiliÄŸi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Türkiye ve BirleÅŸik Krallık’ın uzun yıllardan beri müttefik iki ülke olduÄŸuna dikkat çekilerek ÅŸu ifadelere yer verildi: “Türkiye; BirleÅŸik Krallık için kilit öneme sahip bir stratejik ortak, aynı zamanda NATO’da da iyi bir dost konumunda. BirleÅŸik Krallık BaÅŸbakanı David Cameron’un 2010 yılında Türkiye’yi ziyaret etmesi ve Stratejik Ortaklık AnlaÅŸması’nı imzalaması, iliÅŸkilerin daha da güçlenmesi için uygun bir ortam saÄŸlamıştı. Stratejik Ortaklık AnlaÅŸması karşılıklı ticaret ve yatırımı arttırmış, savunma ve güvenlik gibi konuları da kapsayacak pek çok alanda iÅŸbirliÄŸini güçlendirmiÅŸti. Stratejik Ortaklık AnlaÅŸması’nı takiben, BirleÅŸik Krallık Savunma Bakanlığı da savunma ve güvenlik sektörlerinde düzenli diyaloglar, ortaklık ve teknoloji alışveriÅŸi yoluyla Türkiye ile iÅŸbirliÄŸini arttırmıştı.

 

‘SAVUNMA SANAYÄ°LERÄ°NDE ORTAKLIK İÇİN FIRSAT’

Birleşik Krallık daima Türk Savunma Sanayi ile uzun dönemli ilişkilere odaklanarak, Türkiye ile savunma sanayi işbirliğini geliştirmeyi istemektedir. 2011 yılında imzalanan Mutabakat Zaptı, sanayi alanındaki girişim ve faaliyetlerde ilerleme sağlamak için yıllık toplantılar yoluyla iki ülke arasında daha yakın çalışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda da iki ülkenin savunma sanayilerinde ortaklık ve işbirliği için mükemmel fırsatlar sunmaktadır.

‘GÄ°ZLÄ° BÄ°LGÄ°LERÄ°N PAYLAÅžILMASINA Ä°MKAN SAÄžLANACAK’

25 Åžubat Cuma günü Ankara’da imzalanan Güvenlik AnlaÅŸması’yla da iki ülke arasında savunma alanına iliÅŸkin gizlilik dereceli bilgilerin güvenliÄŸin saÄŸlanması için gerekli yasal çerçevenin oluÅŸturulması amaçlanmaktadır. Güvenlik AnlaÅŸmasının imzalanmasıyla BirleÅŸik Krallık ve Türkiye arasında savunma alanında gizli bilgilerin paylaşılmasına imkân saÄŸlayacak yasal zemin oluÅŸturulmuÅŸ oldu.

BÜYÜKELÇİ MOORE: DUYULAN GÜVENİ GÖSTERİYOR

AnlaÅŸmayı BirleÅŸik Krallık adına imzalayan BirleÅŸik Krallık Ankara Büyükelçisi Richard Moore, ÅŸunları söyledi: ‘Bu Güvenlik AnlaÅŸmasının imzalanması, BirleÅŸik Krallık ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili iliÅŸkilerin önemini gözler önüne sermekte ve her iki tarafın da gizli bilgilerin korunması konusunda birbirinin güvenlik yasa ve düzenlemelerine duyduÄŸu güveni gösteriyor. Bunun bir sonucu olarak da, savunma bakanlıklarımız arasındaki ikili iÅŸbirliÄŸinin ve gizli bilgi paylaşımının çok önemli biçimde artacağına ve savunma sanayindeki ortaklıklarımızın güçleneceÄŸine hiç kuÅŸkum yok.

‘HAYATÄ° ÖNEM TAÅžIYAN BÄ°R ANLAÅžMA’

Dolayısıyla, bugün bu Güvenlik AnlaÅŸması’nın imzalanması, insanlarımızın güvenliÄŸini ve refahını saÄŸlayabilmemiz için hayati önem taşıyan ve sürekli olarak güçlenen iliÅŸkilerimizde önemli bir kilometre taşı olacak diyebiliriz. Ve ben, gerçekten de bu önemli anlaÅŸmayı Büyük Britanya ve Kuzey Ä°rlanda BirleÅŸik Krallığı Hükümeti adına imzalamaktan memnuniyet duyuyorum.’

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.