Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye Ateşkesi Barışın Önünü Açar Mı?

Suriye’de Cumartesi günü yürürlüğe giren ateşkesin barış görüşmeleri için zemin oluşturup-oluşturamayacağı hala belirsizliğini koruyor. Muhalifler 9 Mart’ta başlaması planlanan barış görüşmelerinin insani taleplerin karşılanmaması durumunda varsayımdan öteye geçmeyeceğini belirtti.



Ateşkes Irak Şam Örgütü IŞİD ve El Nusra Cephesi'ni kapsamıyor. BM, daha evvel 7 Mart olarak belirlediği barış görüşmelerini iki gün ertelemeyle 9 Mart tarihine aldı.

Arapça yayın yapan El- Hadath adlı haber kanlına konuÅŸan Sabra, "EÄŸer ateÅŸkes BM kararlarının uygulanmasını saÄŸlamıyorsa müzakerelerin yeniden baÅŸlaması yönündeki tarihler varsayım olarak kalır,” dedi.

Muhalifler, insani yardımlara tamamen ulaşılabilmesini, rejim güçlerinin kuşatmasının kaldırılmasını, tutukluların serbest bırakılmasını ve müzakerelere başlamadan evvel hava saldırılarının durmasını istiyor. Bunlar Aralık'ta kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararının bazı şartları.

Çatışmalar devam ediyor

Bu arada muhalifler ve devlet medyası Kürtler'in öncülüğündeki ittifakın Halep'e giden ana yola bakan tepeyi El Nusra ve müttefiklerinden ele geçirdiğini duyurdu.

Amerika destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin bu hamle ile ateşkesi bozduğu düşünülmüyor. Çünkü El Nusra ile Irak Şam Örgütü IŞİD ateşkesin dışında tutulmuştu.

Suriye devlet televizyonu da rejim güçlerinin Catello tepesini alarak Halep'in doğusu ile güneyi arasında teröristlerin destek hatlarını kestiğini açıkladı.

YPG, Irak Şam Örgütü IŞİD'in haftasonu Tel Abyad'a saldırması sonucu 43 üyesinin öldüğünü açıkladı. YPG, çatışmada 140 Irak Şam Örgütü IŞİD militanının da bedenlerinin bulunduğunu belirtti. Çatışmalarda 23 sivilin de hayatını kaybettiği kaydedildi. YPG, Tel Abyad'ı Irak Şam Örgütü IŞİD'den geçen sene almıştı.

Bu arada Rusya DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, ateÅŸkesin yürürlüğe girmesinden bu yana 31 defa ihlal edildiÄŸini açıkladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.