Sosyal Medya

Coğrafyamız

PYD BM'den federasyon istemiÅŸ

Suriye’de kuzeyinde aralarında terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD’nin de içinde bulunduğu çatı oluşumu sözde 'Demokratik Halk Hareketi'nin daha önce ilan edilen 3 kantonu birleştirerek, federasyon ilan edilmesi için çalışmalarını arttırdığı öne sürüldü. Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin Birleşmiş Milletler'e 8 ay önce federasyon yapı ilanı isteğini ilettikleri açıkladı.



Kuzey Irak'taki Mesut Barzani'nin kontrolündeki ‘Barzan' bölgesinde televizyon ve internet yayını yapan Rudaw'ın haberine göre, Türkiye sınırı veya yakınındaki Haseke ve Halep çevresinde birçok bölgenin PYD'nin silahlı kolu YPG'nin eline geçmesi, kantonların birleÅŸmesini kolaylaÅŸtırdı.

Bu geliÅŸmelerin, Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinde  federal bir yapı ilanı olasılığını güçlendirdiÄŸi belirtildi. Başında Salih Müslim'in bulunduÄŸu PYD Ã¶ncülüğündeki TEV-DEM'in uzun süre, federal sistem ilanına mesafeli durduÄŸu belirtilirken, son dönemlerde söylem deÄŸiÅŸikliÄŸine gittiÄŸine dikkat çekildi. TEV-DEM Yürütme Kurulu Ãœyesi Aldar Halil'in, 12 Åžubat'ta Amude kentinde düzenlenen toplantıda, federal bir Suriye için hazırlık yaptıklarını söylediÄŸi hatırlatıldı.

Suriye'nin Kürt bölgesinde yazar- siyasetçi Ahmed Kasım, Suriye'nin bugünkü durumunun çatışmaların baÅŸladığı ilk dönemden farklı olduÄŸunu anlatırken,"YPG, DAEÅž'le savaÅŸta koalisyonun önemli bir müttefiki haline geldi. Bu bile, Kürtler'in haklarına kavuÅŸması için yeterlidir" dedi.

3 KANTON

Suriye'de iç çatışmaların baÅŸlamasından sonra Kürtler'in yoÄŸun olduÄŸu ‘Rojava' olarak bilinen bölgede PYD'nin DAEÅž'le silahlı mücadeleye giren  silahlı kolu YPG'nin ele geçirdikten sonra ilan ettiÄŸi ‘Cızire' ile ‘Kobani' kantonları birleÅŸirken Efrin Kantonu'nun diÄŸer iki bölgeye baÄŸlanmasının önünde DAEÅžengeli bulunduÄŸuna dikkat çekildi. 

BM'YE 8 AY ÖNCE İLETİLMİŞ

Al Jazeera televizyonuna konuÅŸan ENKS BaÅŸkanı Ä°brahim Bıro, federal sistem istediklerini 8 ay önce BirleÅŸmiÅŸ Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya ilettiklerini söyledi. Bıro'nun "Federalizm herkesin yerini bulması açısından etkili olacaktı. Bu Suriye'nin birliÄŸini garantidir" dediÄŸi aktarıldı.PYD'li Aldar Halil de Al Jazeera'ye verdiÄŸi demeçte federalizmin Suriye'nin bölünmesini engelleyeceÄŸini öne sürdü.

Rudaw, iddiaların gerçekleşmesi halinde Suriye'nin 3 parçaya bölünebileceğini bildirdi. Buna göre; Lazkiye ve çevresini oluşturan Nusayriler, ülkenin kuzeyindeki Rojava'da Kürtler ve ülkenin kalan kısmında ise Sünni Araplar statü elde etmiş olacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.