Sosyal Medya

Dünya

Chomsky: IŞİD canavarını ABD yarattı

ABD'li filozof ve dilbilimci Noam Chomsky, IŞİD’in doğuşuna ABD’nin 2003’teki Irak işgalinin ve devamındaki Ortadoğu politikalarının sebep olduğunu belirtti.



ABD'li dilbilimci Noam Chomsky, IŞİD’i doÄŸuÅŸuna ABD’nin 2003’teki Irak iÅŸgalinin ve devamındaki OrtadoÄŸu politikalarının sebep olduÄŸunu belirtti.

 

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad da geçtiÄŸimiz aylarda bir Ä°talyan kanalına verdiÄŸi mülakatta, IŞİD'i yaratanın ABD'nin Irak iÅŸgali olduÄŸunu söylemiÅŸ, Ebubekir El BaÄŸdadi'nin Amerikan hapishanelerinden salıverildiÄŸini anımsatmıştı.

 

Radio Sputnik’te Brian Becker’ın sorularını yanıtlayan ABD’li akademisyen, askeri müdahalenin ‘diÄŸer suçlarının’ yanı sıra, ‘mezhep çatışmalarına ve en nihayetinde IŞİD barbarlığına’ yol açtığını ifade etti.

 

IŞİD’in de tıpkı diÄŸer terör örgütleri gibi sadece askeri müdahalelerle ortadan kaldırılamayacağının altını çizen Chomsky, şöyle devam etti: “EÄŸer, kökleriyle mücadele edilmeyen bir ÅŸekilde yok edilirse, yerine ondan daha kötü bir ÅŸey gelecek. Bir sonraki adımda neler olacağını düşünmeden, ’Bu adamı sevmiyorum, o zaman onu öldürelim’ demezdiniz. Bütün uzmanlar, eÄŸer köklerinin nereye uzandığını bilmeden bir terörist lideri öldürmenin ya da bir grubu yok etmenin, daha kötüsünün ortaya çıkması anlamına geleceÄŸini belirtiyor. Yıllardır da aynı ÅŸey yaÅŸanıyor.”

 

OBAMA İYİ KONUŞMACI, ÇİRKİN POLİTİKACI

 

ABD’nin 11 Eylül saldırılarından sonra baÅŸlattığı askeri operasyonları da hatırlatan ABD’li akademisyen, “O zamanlar teröristlerin Afganistan’ın küçük, uzak bir kabile bölgesinde olduÄŸu söyleniyordu. Åžimdi neredeler? Dünyanın her yerinde” dedi.

 

Birçok kiÅŸinin Barack Obama’nın yönetime gelmesiyle birlikte, Washington politikalarının daha iyiye gideceÄŸine dair umuda kapıldığını belirten Chomsky, Obama’nın ‘iyi bir konuÅŸmacı’ olduÄŸunu ancak zamanında savunduÄŸu ‘oldukça çirkin’ politikaların arkasında durmaya devam ettiÄŸini söyledi.

 

“Obama, Irak iÅŸgaline ‘stratejik bir hata’ olduÄŸu için karşı çıktığını söylüyor, baÅŸka bir ülkenin iÅŸgal edilmesinin ya da uluslararası haklarının radikal bir biçimde ihlal edilmesinin yanlış olduÄŸunu düşündüğü için deÄŸil” diyen Chomsky; “Bir ülkeyi parçalamak, yerle bir etmek; yüzlerce, binlerce insanı öldürmek, milyonlarca sığınmacı yaratmak; daha önce olmayan ve ÅŸimdi ülkeyi ve bölgeyi parçalayan bir mezhep çatışması ortaya çıkarmak; bunlar yüzünden karşı çıkmıyor, stratejik hata olduÄŸu için itiraz ediyor.” ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: Radio Sputnik

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.