Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Bir yılın ardından döndüler

Rus kozmonotlar Mikhail Kornienko ve Sergey Volkov ile ABD’li astronot Scott Kelly’yi taşıyan Soyuz kapsülü, Dünya’ya döndü. Yaklaşık bir yıl boyunca uzayda kalan Kornienko ile Kelly’nin Mars yolculukları için önemli bilgiler sunması bekleniyor.



Mars yolculuÄŸu deneyi için geçen sene Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na gönderilen Scott Kelly ve Mikhail Kornienko, Türkiye saatiyle 06.30’da Soyuz kapsülü ile Kazakistan’a indi. Ä°ki uzay insanı ile birlikte kozmonot Sergey Volkov da Dünya’ya döndü.

Kelly, kapsülden çıktıktan sonra “Buradaki hava çok güzel. Sizin niye bu kadar sıkı giyindiÄŸiniz hakkında hiçbir fikrim yok” dedi.

 

 

BeÅŸ ay önce Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na giden Sergey Volkov’u emekli kozmonot olan babası Aleksandr Volkov karşıladı.

340 gün önce Uluslararası Uzay Ä°stasyonu’na gönderilen Kelly ve Kornienko, Mart 2016'da sona erecek görevde uzun uzay görevlerinin insan vücudu üzerindeki etkilerini kendi üzerinde gözlemledi. Ä°kilinin deney ve gözlemlerinin, 3 yıla kadar uzayabileceÄŸi düşünülen Mars yolculukları için önemli bilgiler sunması bekleniyor. 52 yaşındaki Kelly’nin uzayda geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸimler, Dünya’daki ikiz kardeÅŸi Mark ile karşılaÅŸtırılacak.

 

 
 

Yerçekiminin olmadığı ortamlarda kas kütlesi ve kemik yoÄŸunluÄŸu azalıyor. Ayrıca görme yeteneÄŸinin de azaldığına inanılıyor. 

Bu görevle birlikte Kelly, tek seferde en uzun süre uzayda kalan ABD’li astronot olurken, Kornienko da en uzun uzay görevine giden beÅŸinci Rus kozmonot oldu.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.