Sosyal Medya

Güncel

12 Eylül mağduruna tazminat kararı

12 Eylül'de cezaevinde işkence gördükten sonra beraat eden Dev-Sol sanığına tazminat kararı çıktı



12 Eylül askeri darbesinde tutuklanan ve 5 yıl cezaevinde kalan Dev-Sol ana davasının sanıklarından Cahit T. açtığı davada 500 bin TL tazminat kazandı.

Haberturk’te yer alan habere göre 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından açılan 7 ayrı davanın birleÅŸtirildiÄŸi Dev-Sol ana davası kapsamında 8 Temmuz 1981’de tutuklanan Cahit T., 15 AÄŸustos 1986’ya kadar hapis yattıktan sonra cezaevinden tahliye edildi. Mahkemenin 2004’te Cahit T. hakkında verdiÄŸi beraat kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından 2013’te onandı. Bunun üzerine Cahit T., soruÅŸturma ve dava aÅŸamasında insanlık dışı muameleye maruz kaldığını, 1980 darbesi maÄŸdurlarından olduÄŸunu belirterek, Maliye Hazinesi’ne 500 bin TL manevi, 50 bin TL maddi, toplam 550 bin TL’lik tazminat davası açtı.

Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruÅŸmaya, Cahit T.’nin avukatı Ä°hsan Paksoy katıldı. Mahkeme, bilirkiÅŸinin raporu doÄŸrultusunda, 25 bin 85 TL maddi, 40 bin TL manevi olmak üzere Cahit T.’ye toplamda 65 bin 85 TL tazminatın, tutuklandığı 8 Temmuz 1981 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte Hazine’den alınarak ödenmesine karar verdi.

"GÖRDÜĞÜ İŞKENCEYE AZ"

Kararı Habertürk’e deÄŸerlendiren Cahit T.’nin avukatı Ä°hsan Paksoy, “Yasal faizi eklendiÄŸinde, devlet, müvekkilime yaklaşık 500 bin TL tazminat ödeyecek. Suçsuz olduÄŸu halde cezaevinde yıllarca iÅŸkence ve ÅŸiddet uygulamalarına maruz kalan ve hayatı elinden alınan bir kiÅŸi için bu tazminat dahi yetersiz. Cop sokulmasından tutun da arkadaşın arkadaÅŸa tecavüze zorlanmasına kadar her türlü iÅŸkenceye maruz kaldı. Yıllar boyunca idam korkusu yaÅŸadı. Cezaevinden çıktıktan sonra iÅŸ bulmakta güçlük çekti. Hükmedilen tazminat rakamlarını daha da yükseltmek için temyize baÅŸvuracağız” dedi.

1981 yılında baÅŸlayan bin 243 sanıklı Dev-Sol ana davası, 32 yıl sürdükten sonra 2013’te Yargıtay’ın “30 yıllık zaman aşımı süresi doldu” kararıyla düşmüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.