Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Rusya'yı durduracak bir güç olmalı"

Suriyeli muhalifler rejim ve Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle ateşkesin tamamen iptal olması tehlikesine dikkat çekti. Yüksek Müzakere Konseyi Sözcüsü, "Rusya ve rejimi durdurucak bir güç olmalı" çağrısı yaptı. Esed ise rejim güçlerinin ihlâllere karşılık vermediğini öne sürdü.



Suriyeli muhalefetin Cenevre görüşmeleri için oluÅŸturduÄŸu Yüksek Müzakere Konseyi üyesi Esad el Zuabi, rejimi ateÅŸkesi tamamen 'geçersiz kılmaya çalışmak'la suçladı. Zuabi, "Åžu an ateÅŸkes ihlâliyle deÄŸil ateÅŸkesin tamamen iptaliyle karşı karşıyayız" dedi. Zuabi, "Uluslararası toplumun tüm deneylerinde baÅŸarısız olduÄŸu kanaatindeyim. Rejime karşı uygulanabilir tedbirler alınmalı" çaÄŸrısı yaptı. 

7 Mart'ta Cenevre görüşmelerine devam edilmesi planlanırken Zuabi "Ben barış görüşmelerinin yeniden baÅŸlayacağını gösterir hiçbir hazırlık iÅŸareti görmüyorum" ifadelerini kulllandı. 

Yüksek Müzakere Konseyi'nin sözcülerinden Salim Muslet ise Rusya'ya tepkili. Muslet, ateÅŸkes ihlâllerini durdurmak için bir mekanizma kurulması çaÄŸrısı yapıp, "Rusya ve rejimin yaptıklarını durduracak bir güç olmalı. Bugün (Pazartesi) Rusya 10, rejim 16 hava saldırısı düzenledi" diye konuÅŸtu. 

Esed: İhlâllere karşılık vermiyoruz

Alman televizyonuna konuÅŸan BeÅŸar Esed ise ateÅŸkes anlaÅŸmasına 'ÅŸans tanımak için' rejim güçlerinin, ihlâllere karşılık vermediÄŸini iddia etti. Esed, "Teröristler daha ilk günden ihlâllere baÅŸladı. Biz, Suriye Ordusu olarak bu ihlâllere karşılık vermekten kaçınıyoruz. Bunu anlaÅŸmanın sürmesi için yapıyoruz. Bizim yapabileceÄŸimiz bu. Ama bunun da bir sınırı var. Bu tamamen karşı tarafa baÄŸlı" diye konuÅŸtu. 

Fransa'nın IŞİD ve Nusra Cephesi'nin yanısıra ılımlı muhalifleri vurmakla suçladığı Rusya da ateÅŸkes anlaÅŸmasına uyduÄŸunu öne sürdü. Rus DışiÅŸleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye muhalefeti içineki muhataplarından herhangi bir ÅŸikayet almadıklarını söyledi. 

Bogdanov, "Biz herhangi bir ÅŸeyi ihlâl etmiyoruz. AteÅŸkesin baÅŸlamasıyla birlikte bombardımanı durdurduk" dedi.  Rus saldırılarının muhalifler dışındaki grupları hedef aldığını savunan Rus diplomat, "IŞİD ve Nusra'nın hariç tutulduÄŸu ateÅŸkesin sürmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

 
 

 

Kaynak: Reuters, AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.