Sosyal Medya

Coğrafyamız

İran'da seçim sonucu Reformistleri güçlendirdi

İran’da seçim sonuçları kesinleşti. Uzmanlar Konseyi ve Meclis seçim sonuçlarına göre Reformistler önemli başarılar elde etti



Cuma günü İran'da düzenlenen Uzmanlar Konseyi ve Meclis seçimlerinin sonuçları belli oldu. İçişleri bakanı Rahman Fazli katılımın ülke genelinde yüzde 62, Tahran'da ise 50 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Uzmanlar Konseyi seçimleri İran'da Hamaney'den sonra gelecek dini liderin belirlenmesinde önem taşıyordu. Yapılan son açıklamalara göre 88 kişilik Uzmanlar Meclisi'nde Tahran'dan seçilen 16 adaydan 15'i reformist olarak bilinen kişilerden seçildi. Muhafazakarlar seçmenlerinse İran'ın kırsal kesiminde öne çıktığı bildirildi.

Ä°ran'daki meclis seçimleri sonuçlarına göreyse 220 adayın seçildiÄŸi kesinleÅŸirken, 70 sandalye için ikinci tur düzenlenecek. Bu 70 sandalye için de 140 aday yarışacak. Meclis seçimlerinde Tahran'da 30 sandalyeyi reformcular kazanırken, Ã¼lke genelinde muhafazakar ve bağımsızlar birbirine yakın gözüküyor.

Ülkedeki reformistlerin lideri eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de kendisine ait sosyal paylaşım sayfasından yaptığı açıklamada, Rafsancani'nin listesinden ülke genelindeki 88 üyeden oluşan Uzmanlar Meclisi'ne 52 kişinin girmeye hak kazandığını duyurmuştu.

İran'da reformist ve ılımlı muhafazakarlar, "Reformistler ve Hükümeti Destekleyenler Birliği" çatısı altında İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerinde ortak adayları destekledi. Eski cumhurbaşkanı Rafsancani, ülkedeki Reformistlerin lideri eski cumhurbaşkanı Hatemi, Reformistler Yüksek Şurası Başkanı Muhammed Rıza Arif ve Cumhurbaşkanı Ruhani, bu oluşumun önde gelen isimleri olarak biliniyor.

Uzmanlar Meclisi seçimlerinde birliğin başını çeken Rafsancani'nin, alınan bu neticeden sonra ülkedeki siyasi gücünü artıracağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Öte yandan bazı seçim analistleri de Meclis’te ve Uzmanlar Konseyi’nde çoÄŸunluÄŸu kazanmasına raÄŸmen etkisi zayıflayan muhafazakârların ise daha sert ve güçlü bir muhalefet yapacağını tahmin ediyor. Ayrıca muhafazakârların aldığı bu göreceli yenilgi, Anayasayı Koruyucular Konseyi, Uzmanlar Konseyi ve Meclis arasında yeni krizlerin yaÅŸanmasına da sebep olabilir.

İran'da uzun süredir seçimlerde Reformcular, Muhafazakârlar ve Ilımlılar olmak üzere üç ana grup yarışıyor. Bu 3 grup da dış politika, hukuk ve ekonomi başta olmak üzere ülkedeki temel sorunlara karşı farklı yaklaşımlara sahip olduğu biliniyor.

Ä°ran'da 207 seçim bölgesinin bulunduÄŸu Ä°ran’da 12 binden fazla Ä°ranlı, milletvekili adaylığı için baÅŸvurmuÅŸ ancak, Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından 6 bin 200 kiÅŸiye izin verilmiÅŸti. Uzmanlar Konseyi seçimleri için baÅŸvuran yaklaşık 800 adayın da yalnızca 181’i Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayını alabilmiÅŸti. Ä°ran’da adayların seçilme hakkını engelleyen muhafazakârların kontrolündeki Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin, seçimlerin adil ve güvenilir bir ortamda yapılmasına gölge düşürdüğü yorumları yapılmıştı.

RUHANİ'NİN ELİ GÜÇLENDİ

Reformistlerin seçimlerde önemli baÅŸarı elde etmesi, Ruhani'nin gelecek dönemde daha rahat hareket edebileceÄŸini ifade ediliyor. Konuyla ilgili yorum yapan Yıldırım Beyazıt Ãœniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Bayram Sinkaya "Bu söz bir yandan da ülkenin yıkıldığına da ve önceliÄŸin ekonomi olacağını da iÅŸaret ediyor. Meclis desteÄŸini arkasında alan Ruhani, ekonomik reformların yanı sıra ekonomi eksenli bir dış politika izleyebilir. Bölgesel politikalarda da bazı deÄŸiÅŸiklikler beklenebilir ama bunun Ä°ran’ın Suriye politikasına yansımasını beklemiyorum. Çünkü Suriye politikasında Devrim Muhafızları etkin. Ayrıca Suriye meselesinde ÅŸu anda ellerini rahatlamış hissediyorlar." ifadelerini kullandı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.