Sosyal Medya

EÄŸitim

"Çatışma ortamı toplumu derinden sarsıyor"

Çatışmaların eğitime verdiği zararları değerlendiren Dicle Üniversitesi Eğitimciler, eğitimin kazanım elde edilmesi için verildiğine dikkat çekerek, çatışmaların öğrencilerde büyük travmalara yol açtığını belirtti.



EÄŸitimde amacın öğrenciye yeni kazanımlar vermek olduÄŸunu ifade eden  DÃœ AraÅŸtırma Görevlisi Ä°smet Kaya, çatışma ortamında olumlu bireylerin yetiÅŸtirilmeyeceÄŸini belirtti.

Çatışmaların olduÄŸu yerde, olumlu  ve güzel duygulardan bahsedilemediÄŸini belirten Kaya, “Böyle bir ortamda korkudan, vahÅŸetten, kaçmaktan, bir birinden tiksinmekten bahsedilir. Güzel duyguların olmadığı bir yerde güzel düşüncülerin yeÅŸermesinden bahsedemezsiniz. EÄŸer duygu ve düşünce dünyanız felç olmuÅŸsa, bu ortamda iyi davranışlardan bahseden bireyler de bekleyemezsiniz.” dedi.

“Çatışma bireyleri hayatını derinden sarsıyor”

Çatışmaların bireylerin hayatının derinden sarstığına dikkat çeken Kaya, “Çatışma ortamı toplumu derinden sarsıyor. Çünkü toplum bireylerden meydana geliyor. Bu çatışma bireylerin hayatını derinden sarstığı için bireyler de toplumu etkiliyor.” Ä°fadelerini kullandı.

Okul ve öğretmenlerin  deÄŸiÅŸmesinin dahi çocuklarda travmalara neden olduÄŸunu vurgulayan Kaya, “Okullar deÄŸiÅŸtiÄŸinde bazen ilkokul birinci veya ikinci sınıfa giden öğrencilerin anne ve babaları bize geliyor ve ÅŸunları söylüyorlar; ‘Hocam okulunu deÄŸiÅŸtirsek acaba bir ÅŸey olur mu?’ Evet kesinlikle okulunu ve öğretmenin deÄŸiÅŸtirmek çok ciddi manada çocuÄŸu etkiliyor. EÄŸitimi etkileyen çok ciddi etkenler vardır. Bu etkenlerden en hafifi okul deÄŸiÅŸikliÄŸi ise en büyüğünün yapabileceÄŸi etkiyi düşünün. Çocuk seviye olarak iyidir, konuÅŸkandır fakat okul ve öğretmen deÄŸiÅŸikliÄŸinde hafif bir travma geçirebiliyor. Bu hafif bir deÄŸiÅŸiklik etki ediyorsa, toplumu derinden sarsan bir çatışma ortamının çocuklarda meydana getirebileceÄŸi travmaları hayal bile edemezsiniz.” diye konuÅŸtu.

“Çatışma ortamında yetiÅŸen bir çocuÄŸun duygularının hasarlarını kolay tedavi edemezsiniz”

Kaya, “Bir çocuk kendi okulunda ruhunu, duygusunu, aklını düşüncesini eÄŸitime verdiÄŸi zaman ilerleyebilir. EÄŸer bir çocukta korku varsa bilinç altında okulda kendini öğretmene veremiyorsa, hayal dünyasını bir çatışma ortamında bırakıyorsa derslere entegre olamaz. Bu çocuk illaki ülkenin veya dünyanın baÅŸka yerlerindeki öğrencilerden geri kalacaktır. Bunun telafisi çok zordur. Bir tıbbı vaka olsaydı da bir ilaç sunabilseydik, ama siz çatışma ortamında yetiÅŸen bir çocuÄŸun duygularının hasarlarını kolay tedavi edemezsiniz. Toplum olarak yeniden kalkınmak zorundayız. Yeniden merhameti ve yardımlaÅŸmayı diriltmek zorundayız. Bunu yapmadığımız zaman çocuklar ailelerin yaralarını sarmadığımız sürece hiçbir ÅŸey bunu telafi edemeyecektir. Toplum olarak bir bilince, dirilmeye ihtiyacımız var. Bunu fertten ferde inÅŸa etmek zorundayız. DokunduÄŸumuz her insanın duygu dünyasını yeniden yeÅŸertmek zorundayız. Ancak o zaman telafi edilebilir.” ÅŸeklinde konuÅŸtu

 Bir toplumu kaldıracak aydınlar ve akademisyenlerdir

Kaya son olarak ÅŸunları söyledi: “ Toplum kalbinden yaralı. Kurt gövdenin içine girdi artık. Toplum kendisini zehirleyen paramparça eden düşmanın farkında deÄŸil, hatta bazen bu düşmanı dost zan ediyor. Bu kurt ÅŸah damarını bulmuÅŸ ve kanı emiyor. Bu toplumu çok ciddi zararlar veriyor. Toplum artık düşman ve dost ayırt edemeyecek duruma gelmiÅŸ. Bu noktada aydınlara çok ciddi iÅŸ düşüyor. Fakat aydınların halka inmede  problemler yaÅŸadığına inanıyorum. Bir toplumu kaldıracak aydınlar ve akademisyenlerdir. Öğretmenlerin bu kadar siyasete bulaÅŸması doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Toplum doktorluÄŸu yapması gerekmektedir. Ä°nsanlar yaptıkları iÅŸin bilince olsunlar.” ifadelerine yer verdi. (Emrah Deniz/ M. Hüseyin Temel –Ä°LKHA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.