Sosyal Medya

Dünya

Calais'de buldozerli tahliye

Fransa'da mahkemenin boşaltılması yönündeki kararının ardından Manş Denizi kıyısındaki liman kenti Calais'de bulunan göçmen kampının tahliyesine başlandı. Göçmenler sınırdışı sürecinin kolay olduğu 'gözaltı merkezleri'ne götürüldü.



Sabah saatlerinde kampa gelen yaklaşık 30 araç dolusu özel harekat polisi, kampın güney kısmında kalan mültecileri sınırdışının kolay olduÄŸu 'gözaltı merkezleri'ne götürdü. Bölgede olası karışıklığa karşı önlem almak için 20 buldozer ile müdahale araçları hazır tutuldu. Polisin geniÅŸ güvenlik önlemleri altındaki tahliye sırasında gazetecilerin bölgeye giriÅŸine de izin verilmedi. 

Lille İdare Mahkemesi geçtiğimiz hafta kampın güney kısmının tahliye edilmesi kararını onaylamıştı. Ancak karar, bölgedeki mülteci dernekleri tarafından Danıştaya taşınmıştı. Tahliye kararına Fransa ve İngiltere'deki derneklerden de tepki gelmiş ve hükümete tahliyeyi durdurması çağrısı yapılmıştı. Danıştay henüz kararını vermeden cuma gününden itibaren göçmenler kampı terk etmeye başlamıştı.

Calais kentinde çoÄŸu Suriye, Irak, Eritre, Ä°ran ve Afganistan'dan gelen yaklaşık 5 bin göçmen ve mülteci yaşıyor. Calais, Ä°ngiltere'ye geçmek isteyen göçmenler için önemli bir çıkış yolu olarak görülüyor. Ä°ngiltere ve Fransa'nın kabul etmediÄŸi göçmenlerse çareyi tünelden geçen tırlara binerek Ä°ngitere'ye gitmekte arıyor. Tır ÅŸoförleri göçmenlerden kiÅŸi başı 1200 sterlin istiyor. 

Fransa, kentteki sığınmacıların yaşadığı kampların insani olmayan koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor.

Kaynak: AFP, AA; Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.