Sosyal Medya

Güncel

CHP'nin Doğu raporu: Duygusal kopuş yaşanıyor

Diyarbakır ve Mardin bölgelerine inceleme için giden CHP heyeti açıkladığı raporda bölge halkında PKK ve hükümete karşı tepki olduğu ve duygusal kopuş yaşandığı belirtildi



Sokağa çıkma yasakları ve operasyonlarla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Diyarbakır ve Mardin'i ziyaret eden CHP milletvekilleri hazırladıkları raporda çarpıcı tespitler paylaştı. CHP raporuna göre, Güneydoğu halkı PKK ile iktidarın hukuksuz uygulamaları arasında sıkışmış durumda.

"DUYGUSAL KOPUÅž YAÅžANIYOR"

Raporda, bölgede meydana gelen olayların vatandaÅŸlarda ‘duygusal kopuÅŸa' yol açtığı ifade edilirken "Olayların böyle devam etmesi bölgedeki yurttaÅŸlarda giderek derinleÅŸen bir duygusal kopuÅŸa yol açmaktadır." denildi.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, İstanbul Milletvekili Ali Özcan, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'tan oluşan CHP heyeti, 9 Şubat'ta Diyarbakır, 10 Şubat'ta da Mardin'i ziyaret etti. CHP heyeti, Mardin Valisi Ömer Faruk Koçak, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı'nın yanı sıra demokratik kitle örgütleri, esnaf ve halkla birebir görüşmeler yaparak bir rapor hazırladı.

TSK, KANDÄ°L'DEKÄ° PKK KAMPLARINI VURDU

Mardin Barosu temsilcilerinin CHP heyetiyle görüşmelerinde, "Hendeklere de operasyonlara da karşıyız. Ölen her insan duygusal kopuÅŸu daha da arttırıyor" dediÄŸi aktarılırken raporda Mardin'de bir dernek temsilcisinin söylediÄŸi, "Bizim için konuÅŸmak da suç, konuÅŸmamak da. Kendi halkına eziyet eden bir örgütle karşı karşıyayız. Hem hükümet hem de ‘direniÅŸe katılmıyorsunuz' diyen PKK bizi hain ilan ediyor. Biz Cumhuriyete baÄŸlı kiÅŸileriz neden zorla saf tutmamız isteniyor? Ä°ki güç arasında kalmaktan yorulduk" sözlerine de yer verildi. Diyarbakır'daki baÅŸka bir dernek temsilcisinin CHP milletvekillerine söylediÄŸi "6 ay önce ‘barış' dediÄŸimizde bize sarılanlar ÅŸimdi ‘barış' dediÄŸimiz için bizi PKK'lı olarak görüyor. Silahların susması için Türkiye'nin DoÄŸu ve GüneydoÄŸusu ile Batısı arasındaki kutuplaÅŸma giderilmelidir" sözüne de raporda yer verildi.

İÇ GÖÇ YAŞANDI

Raporda, sokağa çıkma yasağı ilan edilen Sur ilçesinin 6 mahallesinde binaların yüzde 80'inin enkaz, yüzde 20'sinin ise kullanılamaz durumda olduğu ifade edilirken, "Sur dışında Güneydoğu'da uzun süreli sokağa çıkma yasağı uygulanan ilçelerden çevre ilçelere ve Türkiye'nin diğer bölgelerine yaklaşık 200 bin kişinin göç ettiği hesaplanmaktadır. On binlerce yurttaşımız adeta kendi ülkesinde mülteci konumuna gelmiştir" dendi.

Raporda özetle şu tespitlere yer verildi:

"Bölgedeki, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarının temsilcileri ile vatandaşlar, hukukun üstünlüğünün egemen kılınmasını, Kürt sorununa TBMM'de diyalog yoluyla çözüm aranmasını, yaşanan duygusal kopuşun ve kırılmanın geri dönülmez noktaya ulaşmaması için sorunun öncelikli olarak ele alınarak çözümlenmesi gerektiğine inanmaktadır."

"Yaklaşık 11 bin esnafın ve 100 bini aşkın yurttaşa istihdam sağlayan Sur ilçesinde işinden olan yurttaşların hemen hemen tümü, barış içerisinde bir arada yaşamanın koşullarının oluşturulması ve kin ve nefret eylemlerine son verilmesi için gereken çalışmaların TBMM çatısı altında gerçekleştirilmesini ortak talep olarak dile getirmektedirler. AKP hükümetinin bölgeye yönelik politikalarının bir süre daha bu şekilde devam etmesi halinde bölge halkının zorla bir kopuşa yönlendirileceği savunulmaktadır."

"Bölge halkı, ekonomik önlemlerden önce barış ve huzur ortamının sağlanmasını talep etmektedir. Bu anlamda en temel ihtiyaçlardan olan sağlık ve eğitim hizmetlerinin yürütülen operasyonlar nedeniyle kesintiye uğramış olması devlete yönelik olarak büyük bir güvensizlik yaratmış durumdadır. Özellikle sağlık ocaklarının karakola dönüştürülmüş olması büyük bir hayal kırıklığı yaratmış durumdadır. Eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi anlamda zorluk çeken yöre halkı hükümetin bölgeye yönelik olarak açıkladığı ekonomik önlemleri anlamsız bulmaktadır. Zira bölge halkı için can güvenliği ekonomik olanlar da dâhil diğer bütün sorunlardan önce gelmektedir."

"Sur ilçesinin sokağı çıkma yasağı uygulanan 6 mahallesindeki yaşam alanlarının yüzde 80'i enkaz yüzde 20'si ile kullanılamaz haldedir. Sur'daki 6 mahallede insanlar kendi ülkelerinde göçe zorlanmışlar ve bu göçten korku nedeniyle yan mahalleler de etkilenmiştir. Yaşanan göç 20-25 bine yakın kişiyi etkilemiştir. Göç eden ilk grup can kaybı ile eşyasız göç etmiş ikinci grup ise bir kısım eşyasını yanına alabilmiştir."

"Sur artık eski Sur olamayacaktır. Bu gün itibariyle Sur'un yenilenme çalışmaları başlasa bile tahrip olan mahalle ve sokaklarının eski ruhu asla geri gelemeyecektir. Sur'un kendine gelebilmesi beş yıldan önce söz konusu değildir."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.