Sosyal Medya

Güncel

ABD: Musul Barajı yıkılabilir

ABD’nin Irak Büyükelçiliği, Dicle Nehri üzerindeki Musul Barajı’nın çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu duyurdu. Büyükelçiliğin tahminlerine göre, baraj çökerse, bir buçuk milyon kişi ölebilir, altı milyon kişi evsiz kalabilir. Irak’ın sulanabilen tarım alanlarının üçte ikisi kullanılmaz hâle gelebilir.



ABD’nin BaÄŸdat BüyükelçiliÄŸi  Dicle Nehri üzerindeki ve 2014 yılında bir süre IŞİD’in elinde kalan Musul Barajı’nın çökme tehlikesi ile karşı karşıya olduÄŸunu duyurdu. ABD BüyükelçiliÄŸi Irak Merkezi hükümetinin Musul Barajı'nı kurtarmak için yeni bir ihale açtığını ve merkezi hükümetin bu çabasını desteklediÄŸini de açıkladı ancak yine de, "Musul Barajı, emsali görülmemiÅŸ bir çökme riski ile karşı karşıya. Böyle bir durum, çok ciddi can kayıplarına, kitlesel göçlere ve sel yolundaki altyapının büyük ölçüde yok olmasına neden olacak" uyarısı yaptı.

Büyükelçiliğin internet sitesinde yayınladığı rapora göre, Musul Barajı yıkılırsa çok kısa bir sürede Musul ve Samarra arasında kalan bölgede binalar da dâhil olmak üzere önüne çıkan her şeyi silip süpürecek.

40 santimetre yüksekliÄŸinde akan suyun arabaları hareket ettirecek güce sahip olduÄŸunun hatırlatıldığı raporda, barajın çökmesi durumunda Musul’daki su yüksekliÄŸinin bir saat içinde 12 metreye kadar yükselebileceÄŸi, bu durumda da insanların kaçmak için çok az vakti kalabileceÄŸi iddia edildi. Rapora göre sular, Tikrit’e bir günde, BaÄŸdat’a üç günde ulaÅŸacak ve BaÄŸdat’a ulaÅŸtığında yüksekliÄŸi 10 metreyi bulabilecek.

ABD BüyükelçiliÄŸi’nin tahminlerine göre,  sel bölgesinden zamanında tahliye edilemezlerse Dicle nehri kenarında 470 bin ilâ bir buçuk milyon insan ölebilir. BaÄŸdat’ta yaÅŸayan altı milyon insan da selden etkilenerek evsiz kalabilir. Büyükelçilik BaÄŸdat Havaalanı'nın da sular altında kalabileceÄŸini tahmin ediyor. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.