Güncel
IŞİD'in saldırısı püskürtüldü
IŞİD'in Suriye'deki ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından PYD'nin kontrolündeki Tel Abyad'a başlattığı saldırı büyük ölçüde püskürtüldü. Yerel kaynaklar, saldırıyla ilgili PYD yöneticilerinin "IŞİD Tel Abyad'a Türkiye'den girdi" iddiasını yalanladı. Buna göre IŞİD militanları Tel Abyad'a Fırat'ın Batısından girdi.
PYD kontrolündeki Tel Abyad ilçesine saldıran IŞİD'in bölgeye Fırat'ın batısından ve ilçenin güneyinden girdiği bildirildi. AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Suriye'nin Türkiye sınırında Rakka vilayetine bağlı Tel Abyad ilçesinde, IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar, IŞİD'in yaklaşık 50 militanının öldürülmesiyle büyük ölçüde sona erdi. Ancak, Aruz köyü ve ilçe merkezi arasındaki mıntıkada, Suluk beldesi ve Hamamtürkmen köyünde halen silah sesleri duyuluyor.
PYD'nin yaklaşık 8 aydır kontrolünde olan ilçeye, geçen cumayı cumartesiye bağlayan gece, Suriye'de çatışmaları sonlandırmayı amaçlayan kısmi ve geçici ateşin yürürlüğe girmesinin ardından saldırmaya başlayan IŞİD, kısa süreliğine ilçenin yarıdan fazlasını ele geçirmişti.
Şiddetli çatışmalar sırasında ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri ilçedeki IŞİD hedeflerini bombalamış, bunun üzerine PYD ilçede yeniden hakimiyeti sağlamıştı. IŞİD'in ani saldırısı karşısında kontrolü kaybeden PYD yöneticileri militanların ilçeye Türkiye'den sokulduğunu iddia etmişti.
Ancak yerel kaynaklar, örgütün ilçeye yaklaşık bir aydır Fırat nehrinin batısından ve Tel Abyad'ın güneyindeki Ayn Ä°sa beldesinin karşısında, IŞİD’in kontrolündeki Åžeyh Hasan bölgesinden sızdığı bilgisini verdi. Kaynaklar, "Örgütün saldırısı bir günlük süreçle sınırlı deÄŸil. IŞİD militanları, uzun zamandır parça parça bölgeye girdi" diye konuÅŸtu.
IŞİD'in Kobani'de (Ayn el-Arab) olduğu gibi Tel Abyad'da da Kürt kökenli mensupları olduğunu ifade eden kaynaklar, örgütün saldırı için bir ayı aşkın süredir hazırlık yaptığını savunarak, saldırıda bazı "uyuyan hücre"lerin de rolü oynamış olabileceğine işaret etti.
PYD, geçen yıl haziran ayında ABD'nin yoğun hava desteğiyle ilçeyi IŞİD'ten almış, ardından buradaki çok sayıda Arap ve Türkmeni zorunlu göçe tabi tutmuştu. Uluslararası Af Örgütü 13 Ekim 2015'te yayımladığı raporunda PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkmen ve Arap sivillerin yaşadığı bölgelerde insan hakları ihlalinde bulunduğunu ve savaş suçu işlediğine dikkati çekmişti.
Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) de 18 Ocak'ta yayımladığı raporda, PYD'nin rejim güçlerinin 2012'de çekilerek örgüte "bıraktığı" ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda şimdiye kadar birçok "etnik temizlik amaçlı katliam" yaptığını raporlaştırmıştı.
Henüz yorum yapılmamış.