Sosyal Medya

Güncel

Sıınırda 'Cerablus' nöbeti

Türkiye, IŞİD'in kontrolündeki Cerablus'a komşu Köprübatı Hudut Karakolu'nda güvenlik önlemlerini arttırdı.



Yeni Åžafak'ta yer alan habere göre: IŞİD'in kontrolündeki Cerablus'un tam karşısında konuÅŸlu Köprübatı Hudut Karakolu, Türkiye'nin kırmızı çizgileri için 24 saat nöbet tutuyor.

Asker, PKK'nın Suriye kolu PYD ve IŞİD'in kırmızı çizgi olarak belirlenen Fırat'ın batısına geçmemesi için sınırdan gözünü bir an olsun ayırmıyor.

Türkiye'nin, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'ye karşı “Kırmızı Çizgi”lerini, Köprübatı Hudut Karakolu koruyor. Kapılarını Yeni Åžafak'a açan Gaziantep'in Karkamış ilçesinde konuÅŸlu 1.Hudut Alayı, 1.Hudut Taburu, 1.Hudut Bölüğü Köprübatı Hudut Karakol Komutanlığı'nda nöbet tutan asker PYD'nin silahlı kolu YPG'den de gözünü bir an olsun ayırmıyor.

IŞİD'E GEÇİT YOK

IŞİD'in hakimiyet sürdüğü Cerablus'un sınır komşusu Gaziantep'e bağlı Karkamış'ta konuşlu Köprübatı Hudut Karakolu, kapılarını Yeni Şafak'a açtı. 1. Hudut Alayı, 1. Hudut Taburu, 1. Hudut Bölüğü Köprübatı Hudut Karakol Komutanlığı, Cerablus merkezinin tam karşısında 2.4 kilometrelik hudut sorumluluk bölgesinde görev yapıyor. Karakoldaki askerler 24 saat teyakkuzda bekliyor. Karakolda olası IŞİD tehdidine karşı güvenlik tedbirleri üst seviyede.

GÖZLER SINIRDAN AYRILMIYOR

Gaziantep-Kilis il sınırlarını kapsayan 1. Hudut Alayı, IŞİD, PYD ve muhaliflerin bulunduğu 163 kilometrelik bir sınırı koruyor. Karakol, uzunca bir süredir sessiz olsa da sınırın ötesinde IŞİD ve PYD arasında taciz atışları her gün yaşanıyor. Hudutta nöbet tutan askerler sınırdan gözünü ayırmıyor. Asker, 24 saatte 4 artı 4 saat sistemine göre nöbet tutuyor. Günlük nöbet süresi 8 saati aşmıyor.

KAÇAK GEÇİŞ BİTTİ

Karakol, Ocak 2013'te en yoğun yasak geçiş teşebbüsünün yaşandığı sınır hattındaydı. Ancak duvarlarla birlikte kaçak geçişler sıfır seviyesine inmiş durumda. 1. Hudut Alayı sorumluluk sahasındaki yasadışı geçişlere bakıldığında; 2016'da Suriye'den Türkiye'ye yasadışı geçişi engellenen kişi sayısı bin 325, Suriye'den Türkiye'ye geçerken yakalanan kişi sayısı ise 353 oldu. Yakalananların sadece 32'si Türk ve Suriye vatandaşı. Geri kalanı tamamen yabancı uyruklu.

ANİ MÜDAHALE TİMİ GÖREVDE

Rusya ve Esed, IŞİD'i Türkiye'ye süpürme planları yaparken karakolda görev yapan asker, “Åžuraya bir bakın, buradan nasıl geçilebilir? Zaten duvara yaklaÅŸmalarına bile izin vermeyiz” diyor. Askere, “Silahlı birini gördüğün anda vur” emri verilmiÅŸ. Karakolda olası tehditlere karşı hazır bekleyen ani müdahale timleri de bulunduruluyor. Bölükte ise bir takım asker hazır bekliyor. Bir dakika içinde araçlara binip teker döndürecek kadar ileri seviyede bir hazırlık ve teyakkuz hakim. Hudutta her duruma karşı planlar hazır. Sınırda son teknoloji Sınır hattı yüksek teknolojiye sahip silahlarla korunuyor. Kulede 12 kilometreye kadar gözetleme dürbünü bulunurken sınır ÅŸahingöz kameralarıyla saniye saniye izleniyor. Karakolun gözetleme kulesinde, el dürbünlerinin yanısıra, sınırın 20 kilometre ötesini görebilen ileri gözetleme sistemleri var. Aselsan tarafından üretilen ısıya duyarlı ASIR termal kamera sistemiyle gece tüm hareketli ve canlı unsurlar izlenebiliyor. Kulede sınır ötesinden gözünü ayırmayan asker, herhangi bir tehdit algıladığında hemen yanındaki bin 500 metre menzilli MG-3 tüfeÄŸine sarılıyor.

KOORDÄ°NATLAR BELÄ°RLENÄ°YOR

Kulede, 12 kilometreye kadar gündüz görebilen Nikon gündüz gözetleme dürbününün yanısıra, lazer güdümlü Hedef Koordinat Belirleme Sistemi (HKBS) de bulunuyor. HKBS, 20 km menziliyle, ileri mevzileri gözetlemenin yanısıra, Türkiye, sınırına düşen silah yahut mühimmat atışlarının koordinatlarını “lazer atımı” ile 5 saniyede alıyor. Sınırın karakol bulunmayan bölümleri ise, yeni sistemler olan PTZ, BaykuÅŸ ve Åžahingöz kameralarıyla görüntüleniyor ve bu görüntüler de görüntüleme merkezlerine anlık olarak iletiliyor.

KARADA, HAVADA UÇAKSAVAR TOPU

Karakolda, uçaksavar topu da bulunuyor. Alman 20 mm'lik Rheinmetall topu, hava ve kara hedeflerine etkili. Top, 5 kişilik mürettebata sahip ve en az 3 kişiyle çalışıyor. Nişancı ve top komutanı birlikte atış yapıyor. Etkili menzili karada 2000, havada ise 1200 metre. Dakikada bin atım, saniyede 16-17 atım yapabiliyor. Karakolda, M60 A3 Tankları var. Tankların 105 milimetrelik toplarla dolu namluları Suriye'ye dönük. Stinger teyakkuzda Sınır sadece karadan değil, havadan gelecek olası tehditlere karşı da korunaklı. Atılgan Kaideye Monteli Stinger'in (KMS) yönü Suriye'ye dönük. Karadan havaya 4 kilometre menzilli KMS, balistik füze, helikopter, İHA başta olmak üzere olası hava tehditlerini yok etmek üzere tetikte bekliyor.İki aşamalı koruma Karakolun 2.4 kilometrelik sorumluluk sahasının 2 kilometrelik bölümünde duvar örülmüş. Duvarın birkaç metre ötesinde demir tellerle bir hat daha çekiliyor. IŞİD sınırı, önde duvar, arkada demir tel olmak üzere iki aşamalı bir sınır güvenliğiyle korunuyor. Duvar hattındaki kuleler de özel malzemelerden yapılmış. Roket atılsa yıkılmayacak beton kuleler inşa ediliyor. Kulelerin kapalı bölümüne de 4 santimetre kalınlığında kurşun geçirmez camlar takılıyor. Entegre güvenlik sistemi Cerablus şehir merkezinin önü tamamen duvarla kapatılmış durumda. Halen duvarın üzerine keskin teller takılıyor ve duvar boyanıyor. Duvar hattı boyunca, ihtiyaca göre kimi yerde 700 metre, kimi yerde 100 metre aralıklarla kuleler inşa ediliyor. Buraya yapılan duvar hattı, yeni entegre sınır güvenlik sistemine örnek teşkil ediyor.

KARAKOL EN KRİTİK GÖREVDE

Karakol, Fırat Nehri'nin batısında, Cerablus kent merkezinin tam karşısındaki konumuyla, Türkiye'nin kırmızı çizgilerine kalkan oluyor. Karakol, Fırat'ın doğusunda YPG kontrolündeki Kobani'nin (Ayn El Arab) Zor Mağara Köyü'nü görüyor. Köyün yanından uzanan Fırat Nehri'nin batısında ve karakolun tam karşısında ise IŞİD'in hakimiyetindeki Cerablus kent merkezi bulunuyor.

SAVAŞLA BİRLİKTE KÖPRÜ KAPATILDI

Sınırın tam Türkiye çizgisinde 1911-1913 yıllarında Alman ve Fransız teknolojisi ile inşa edilmiş olan 876 metre uzunluğundaki Tarihi Fırat Nehri Demiryolu Köprüsü bulunuyor. Sınır boyunca uzanan İstanbul - Bağdat demiryolu hattını Fırat'ın doğusuna taşıyan köprüden daha önce yolcu ve yük trenleri geçiyordu. Ancak tren geçişi 2011'de Suriye'de iç savaş başladığında yolcu trenleri için kapatıldı. Ancak trenlere saldırılar ve mallarının yağmalanması gibi olaylar üzerine 2013'ten itibaren yük trenlerinin de geçişi durduruldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.