Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Rejim ateşkesi 15 kez ihlâl etti'

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Yüksek Müzakere Konseyi, rejim ve müttefiklerinin daha ilk günde 15 kez ateşkesi ihlâl ettiğini duyurdu. BM Genel Sekreteri Ban'a mektup yollayan muhalifler, ateşkes ihlâllerinin siyasi süreci 'başarız' kılacağı uyarısı yaptı.



Suriyeli muhaliflerin Cenevre görüşmeleri öncesi oluÅŸturduÄŸu Yüksek Müzakere Konseyi (YMK), BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon'a bir mektup yollayarak, rejim ve müttefiklerinin ilk gününde 15 kez ateÅŸkesi ihlal ettiÄŸini bildirdi. YMK'dan gönderilen mektupda, ateÅŸkesin hangi bölgelerde devreye girdiÄŸi ve bunu kimin denetlediÄŸi konusunda kendilerine bir harita sunulmadığı belirtildi. 

Hizbullah'ın kuÅŸatma altındaki Madaya kasabasına iki saldırı düzenlediÄŸini ifade eden Konsey, "YMK Rejim ve Rusya gibi müttefkleri, Cumartesi günü Åžam, Halep, Hama, LAzkiye, Dera ve Humus'ta ateÅŸkesi ihlal etmekle suçlamaktadır" denildi. 

Çözüme taraf ülkelerin dışiÅŸleri bakanlarına da bu durumun bildirileceÄŸini belirten Konsey, "Muhalifler hâlâ düşmanlıkların durdurulması anlÅŸamasına sadıktır" ifadelerini kullandı. 

Muhalifler, rejimin ateÅŸkes ihlallerinin BM aracılığıyla yeniden baÅŸlatılması planlanan siyasi süreci 'baÅŸarız' kılacağı uyarısı yaparken, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 no'lu kararıyla teminat altına alınan 'kuÅŸatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaÅŸtırılması' sürecinde de aksaklıklar yaÅŸandığına dikkat çekti. YMK; "Bu durum, Suriye halkını kendilerini korumak için baÅŸka yollar aramaya yönlendirecektir" vurgusu yaptı.  

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.