Sosyal Medya

Güncel

Toner'dan bir YPG açıklaması daha

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, YPG hakkındaki pozisyonlarını değiştirmediklerini yineleyerek, “YPG’ye desteğe devam” mesajı verdi. Toner, YPG’nin Halep civarında toprak kazanmaya çalışmasıyla ilgili ise, “Bunun sadece durumu zora soktuğunu düşünüyoruz” dedi.



ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında, PKK’nın Suriye uzantısı PYD hakkındaki bir soru üzerine PYD’nin askeri kanadı YPG’yi ABD’nin desteklediÄŸi geniÅŸ bir grubun parçası olarak tanımladı. Toner, “IŞİD’e karşı çok etkililer. Kapasiteli savaşçılar olduklarını kanıtladılar. YPG, Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele baÄŸlamında yoÄŸunluklu olarak hava desteÄŸi verdiÄŸimiz karada savaÅŸan gruplar içerisindedir” ifadesini kullandı.

YPG’nin, PKK baÄŸlantılı olup olmadığı konusunda Türkiye ile bir anlaÅŸmazlık içinde olduklarını söyleyen Toner, Türkiye ile bu konuyu yoÄŸun bir ÅŸekilde konuÅŸtuklarını, farklı görüşlere sahip olduklarını yineledi.

Toner, geçen haftalarda YPG’nin Halep civarında toprak kazanmaya çalıştığını da sıkça dile getirdiklerini kaydederek, “Bunun sadece durumu zora soktuÄŸunu düşünüyoruz” dedi.

YPG’yi terör örgütü olarak tanımlamayı düşünmediklerini bildiren Toner, “Bir örgütü yabancı terör örgütü olarak tanımlamak uzun bir süreçtir. YPG için o noktada deÄŸiliz. Onları öyle kabul etmiyoruz” deÄŸerlendirmesini yaptı.

ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediÄŸini ilân etmiÅŸti.

Türkiye, Ankara’daki saldırıda YPG baÄŸlantısına dâir bilgileri Amerikan Büyükelçisi ile paylaÅŸmış ancak Amerikan DışiÅŸleri Sözcüsü John Kirby bundan sonra yaptığı açıklamada, "[Ankara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduÄŸunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda deÄŸiliz. Bu bizim için halen ‘ucu açık bir soru’” demiÅŸti. Sözcü aynı basın toplantısında YPG mensuplarını, “IŞİD’e karşı savaÅŸan en güçlü grup” ve “cesur Kürt savaşçılar” diye nitelendirmiÅŸti.

"Kelimelerle değil eylemleriyle göstermelerinin zamanı"

Toner, Rusya’nın Suriye’de çatışmaların durması anlaÅŸmasına uymaması halinde neler olabileceÄŸine dair soruları da yanıtladı. 

"Rusya’dan ılımlı muhalifleri vurmaması konusunda açıkça bir güvence alınıp alınmadığı" sorulan Toner, anlaÅŸmanın uygulamasını takip edecek AteÅŸkes Görev Gücü görüşmeleri dâhilinde ılımlı muhaliflerin tanımı konusunda görüşmelerin yapıldığını belirtti.

Toner, ABD’nin terörist olarak kabul etmediÄŸi gruplara Rusya’nın saldırmayacağını taahhüt ettiÄŸine vurgu yaparak, ÅŸunları söyledi:

"Defalarca söyledik. Bu durum 'Şimdi bir şeyler yapmak ya da sesini kesmek zamanıdır' demekten daha iyi nasıl tarif edilir bilmiyorum. Bir ateşkes, çatışmaların durdurulması, geçişi sağlayacak bir siyasi süreç hakkında ne kadar ciddi olduklarını kelimelerle değil, eylemleriyle göstermelerinin zamanı geldi."

Toner, ayrıca, çatışmaların durmaması halinde daha önce ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'nin dile getirdiÄŸi "B planı"nın ne olduÄŸuna iliÅŸkin soruyu yanıtladı. Toner, ABD’nin ÅŸu anda yoÄŸunlaÅŸtığı konunun çok net bir biçimde çatışmaların durması olduÄŸunu aktararak, “Artan ölümler ve devam eden çatışmalar gibi eylemler konusunda Rusya'nın sonunda ödeyeceÄŸi bedeli kendilerine açıkça söyledik. Suriye'de askeri gücün dâhil olduÄŸu uzun dönemli bir çözüm bulunmuyor ancak bu iÅŸe yaramazsa ne yöne döneceÄŸimizle ilgili bir varsayımda bulunmak istemiyorum" diye konuÅŸtu.

Rusya’nın ya da farklı bir grubun çatışmaların durmasını ihlâl edip etmediÄŸinin kontrolü konusuna da deÄŸinen Toner, bu durumun gözlem sürecine tâbi olacağını belirtti.

Tarafların herhangi bir ihlâl durumunda Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun AteÅŸkes Görev Gücü'ne bildirimde bulunacağını hatırlatan Toner, “Bütün aktörler tarafından baÄŸlantılar ya da merkez noktaları oluÅŸturularak bilginin hızlı bir ÅŸekilde dolaşımı saÄŸlanacak” dedi.

Toner, çatışmaların sonlandırılmasından sonraki ilk günlerde merkezi noktaların iyi bir sonuç alabilmesi için birbiriyle baÄŸlantılı olması gerektiÄŸini, Cenevre’de bunu takip eden bir grubun da olacağını bildirdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.