Sosyal Medya

Güncel

BMGK onayladı Suriye'de ateşkes başladı

Rusya ve ABD'nin üzerinde anlaştığı ve Suriye'de çatışmaların durmasına dair anlaşmayı içeren karar tasarısı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) oybirliği ile kabul edildi. Ateşkes, Şam saatiyle 00.00'da başladı.



BMGK'dan yapılan açıklamada, isim vermeden Suriye’deki tüm taraflar ateÅŸkese uygun davranmaya davet edildi. Herkesi, Rusya ve ABD’nin anlaÅŸtığı ateÅŸkesin tüm ÅŸartlarını yerine getirmeye çağıran BMGK, aynı zamanda Suriye yönetimi ve muhaliflere, BM liderliÄŸindeki barış görüşmelerine devam etmeleri çaÄŸrısında bulundu.

Kararda, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun çatışmaların durması konusunda anlaÅŸmaya vardıkları vurgulanarak, Suriye'de insani yardım konvoylarının en kısa yoldan bir an önce ihtiyaç içindeki halka ulaÅŸtırılmasının temin edilmesi talep edildi. 

Karar metninde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan, bu kararın uygulamasına ilişkin 15 gün içinde Konsey'e rapor sunması istendi.

SURÄ°YE: Ä°HLAL OLURSA KARÅžILIK VERÄ°RÄ°Z

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi BeÅŸar Caferi, BMGK’da yaptığı konuÅŸmada, Suriye ordusunun, yürürlükte olan ateÅŸkesi bozmaya yönelik herhangi bir davranışa karşılık verme hakkını saklı tuttuÄŸunu hatırlattı.

Suriye’de faaliyet gösteren teröristlere yönelik yardımların kesilmesinin önemini bir kez daha hatırlatan Caferi, “Güçlerimiz, BMGK’nın ateÅŸkes kararını ihlal edenlere karşılık verme hakkına sahiptir” dedi.

ATEŞKESİN ARDINDAN ŞAM VE DERA'DA SÜKUNET HÂKİM

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura da, bu akşam yaptığı açıklamada, Suriye görüşmelerinin 7 Şubat'ta yeniden başlamasını umduğunu duyurdu. De Mistura, ateşkes sonrasında kendisine ulaşan raporlara göre, başkent Şam ve güneybatı kenti Dera'daki durumun 'sakin' olduğunu söyledi.

Åžam’da bulunan AP muhabirleri de, ateÅŸkesin ilan edilmesinden 3 dakika önce baÅŸlayan sessizliÄŸin devam ettiÄŸini (01.00) bildirdi.

Rusya ve ABD’nin Suriye’deki ateÅŸkesle ilgili vardığı anlaÅŸma, IŞİD, El Nusra ve BMGK tarafından ‘terörist’ kabul edilen grupları kapsamıyor. Ä°lk olarak 22 Åžubat’ta Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ve ABD BaÅŸkanı Barack Obama tarafından duyurulan ateÅŸkes anlaÅŸması, dün akÅŸam da BMGK’da oybirliÄŸiyle kabul edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.