Sosyal Medya

Coğrafyamız

El Kaide Güney Yemen sahilini ele geçirdi

Güney Yemen’de kıyı şeridi El Kaide’nin kontrolüne geçti



Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) savaşçılarının Güney Yemen kenti Ahvar’ı gün baÅŸlangıcında ele geçirdiÄŸi rapor edildi. Twitter’dan açıklanan resmi beyanda, cihat yanlılarının Ahvar kentine saldırı düzenlediÄŸi ve muhaliflerinin kenti terkettiÄŸi bildirildi.

Ahvar kenti, AYEK güçlerinin son aylarda operasyonlarını arttırdığı Abyan bölgesinde bulunuyor. Reuters’a göre, Ahvar ve çevresindeki bölgede 30 binden fazla kiÅŸi yaşıyor ve AYEK’in kontrolü altındaki kıyı ÅŸeridini birbirine baÄŸlayan önemli bir nokta olma niteliÄŸi taşıyor.

Cihat yanlıları ve bölgeyi takip edenler Ahvar’dan çekilen çok sayıda fotoÄŸrafı sosyal medyada paylaÅŸtılar. AYEK’in propaganda kolu tarafından servis edilmeyen, sosyal medya kullancıları tarafından paylaşılan fotoÄŸraflarda, bir “çete lideri”nin idamına ait görüntüler yer aldı.

AFP bu ayın baÅŸlarında Ahvar kentinin AYEK’in eline geçtiÄŸini rapor etmiÅŸ anca çatışmaların devam ettiÄŸi ortaya çıkmıştı.

Yemen’de bir bölgenin AYEK’in kontrolünde olup olmadığını belirlemek zor bir araÅŸtırmayı gerekli kılıyor. Kaotik bir savaÅŸ bölgesi olan Güney Yemen’den gelen bilgiler, doÄŸal olarak kendisine şüpheyle yaklaşılan veriler oluyor. Reuters’ın ÅŸehrin AYEK’in kontrolüne geçtiÄŸi haberini bölge sakinlerine dayandırdığı görülüyor.

2015 Nisan ayı baÅŸlarında AYEK, doÄŸu Yemen vilayeti Hadramevt’in baÅŸkenti Mukalla kentini ele geçirdi. Cihat yanlıları sonrasında Abyan vilayetinin baÅŸkenti Zincibar’ı ele geçirdi ve peÅŸi sıra Caar kenti Aralık ayında düştü. Sonrasında AYEK, güneydoÄŸu Yemen’deki Sabva vilayetininin baÅŸkenti Azzan’ı bu yılın baÅŸlarında ele geçirdi.

AYEK, güneydeki kasaba ve köyleri kontrolüne alırken, ülkenin diğer bölgelerinde de operasyonlar düzenliyor.

AYEK, kontol ettiÄŸi bölgelerde varlığını ilan etmeye baÅŸladı. Åžeriat hukukunun bir çok bölgede ağır ağır uygulanmaya baÅŸlandığı gözlemleniyor. AYEK, temel idari yönetim ve sosyal hizmetler alanında da adım atıyor ve bölgedeki varlığını saÄŸlamlaÅŸtırmak istiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.